|
Aktualność
Dzień Otwarty w Dwójce
9 mar 2016, 15:14
Przybyli do Dwójki gimnazjaliści zapoznali się w ofertą edukacyjną w ramach Liceum Ogólnokształcącego, Technikum oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej. W nowym roku szkolnym w Liceum Ogólnokształcącym na uczniów czekają klasy:
Gimnazjaliści mieli również okazję zapoznać się z kierunkami, w jakich kształci szkoła w ramach Technikum. W czasie prezentacji zawodu technik ekonomista gimnazjalistom zaprezentowane zostały najważniejsze umiejętności, jakie mogą nabyć w takcie 4-letniej nauki. W ramach tego zawodu uczniowie mogą nauczyć się obsługi urządzeń biurowych znajdujących się w firmie symulacyjnej, wypełniania dokumentacji czy też pracy na specjalistycznych programach komputerowych wykorzystywanych w firmach. Uczniowie dowiedzieli się również o szerokich możliwościach zatrudnienia jakie daje ten zawód oraz o szansach zdobycia doświadczenia w ramach praktyki zawodowej i realizowanych projektów edukacyjnych. Nie zabrakło również prezentacji zawodu technika hotelarstwa. Przybyli goście mieli możliwość poznania specyfiki tego zawodu, pozyskali również wiedzę o możliwości zatrudnienia po skończeniu szkoły. Dodatkowo gimnazjaliści otrzymali porcję informacji o praktykach zawodowych organizowanych przez szkołę w atrakcyjnych miejscach w górach i nad morzem. Na zakończenie uczniowie wzięli udział w krótkich warsztatach nakrywania stołu do określonego menu. Uczestników Dnia Otwartego zapoznano również z charakterem pracy logistyka. Przybyłym, gimnazjalistom udzielono informacji o stanowiskach logistycznych w przedsiębiorstwach, zarówno produkcyjnych, jak i usługowych i możliwościach zatrudnienia po ukończeniu szkoły. Przedstawiono zadania logistyka w przemieszczaniu towarów od producenta do konsumenta oraz rolę transportu, jako jednego z podstawowych elementów w działalności logistycznej. Na zakończenie przeprowadzono grę dydaktyczną, która polegała na zapoznaniu się z rodzajami znaków na opakowaniach towarów, samodzielnym rozpoznaniu ich przez gimnazjalistów oraz określaniu ich funkcji. Na gimnazjalistów czekała również inna, smaczna niespodzianka. Po wysłuchaniu krótkiej prezentacji zawodów: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz (w ZSZ), gimnazjaliści z zaangażowaniem zabrali się do pracy. Pod okiem uczennic z technikum formowali rogaliki z ciasta drożdżowego, a po upieczeniu degustowali swoje wyroby. Mamy nadzieję, że podczas tych krótkich warsztatów narodziły się talenty kulinarne. Do zobaczenia we wrześniu w Dwójce!
|
|