|
Aktualność
Uczniowie na rewelacyjnym pokazie kuchni molekularnej
7 kwi 2016, 16:33
Prowadzącym pokaz był Łukasz Konik, kucharz „naukowiec”, członek elitarnej grupy Fundacji Klubu Szefów Kuchni, współpracownik Warszawskiego Instytutu Chemii i Fizyki PAN, poszukiwacz niezwykłych smaków. Uczniowie mieli możliwość przygotowania kawioru o smaku marchewki, ugotowania łososia metodą sous-vide, usmażenia mięsa drobiowego w wodzie, przygotowania deserów z udziałem ciekłego azotu, czy spróbowania napoju z dodatkiem suchego lodu. Serdecznie dziękujemy organizatorom za zaproszenie uczniów naszej szkoły na niezwykle ciekawy pokaz, a także za udostępnienie zdjęć z warsztatów. Reportaż na stronie Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach dostępny Emilia Antończyk i Małgorzata Holona |
|