Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Aktualność

Gastronomowie z Korfantego najlepsi w województwie!

29 paź 2017, 19:11

Kulinarne poczynania zostały ocenione przez znakomite Jury, w skład którego zasiedli:

Carlos Gonzalez-Tejera - znany dziennikarz i pasjonat dobrego gotowania, promotor żywności wysokiej jakości, tradycji kulinarnych poszczególnych krajów i regionów, naczelny ekspert kulinarny firmy Stalgast;

Bożena Targosińska – kierownik gastronomii Restauracja "Dąbrówka" w Jastrzębiu- Zdroju;

Daniel Jakubiec – doświadczony i charyzmatyczny szef kuchni, członek Eurotoques Polska, prowadzący także Akademię Gotowania i Szkołę Kulinarnych Mistrzów;

Wiesław Wróblewski – członek Eurotoques Polska.

Na podium stanęli uczniowie Korfantego, zajmując dwa najwyższe miejsca!

Pierwsze miejsce zajęła Iwona Rajwa i Aleksandra Jankowska z klasy III d T, wykonując schab z żurawiną, migdałami
i makaronem warzywnym,
drugie miejsce zajęła Angelika Dudzińska i Ewelina Marcol z klasy II c T, prezentując schab z suszonymi pomidorami
i karmelizowaną cebulką na puree dyniowym w towarzystwie roladek z cukinii.

Oba zespoły przygotowała do konkursu mgr Ewa Goraus. Trzecie miejsce zajęła drużyna z Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu – Klaudia Król i Karol Główczyk, przygotowując schab z suszonymi pomidorami i mozzarellą w towarzystwie grillowanej cukinii. Opiekunem drużyny była mgr Monika Herok.

Wyniki konkursu Jury ogłosiło po długich debatach, zaznaczając, że podczas oceny wcielili się w rolę konsumentów, dla których najważniejszy jest nie wygląd, a smak potrawy. Przewodniczący Jury, Carlos Gonzalez-Tejera, znany gawędziarz kulinarny, podkreślił, iż wykonana przez kucharza potrawa powinna „zachwycić kubki smakowe klienta restauracji do tego stopnia, aby zaczął on mruczeć”. Jury uznało także, że tegoroczny obowiązkowy składnik potrawy, jakim był schab wieprzowy, jest niezwykle trudny w obróbce, gdyż w większości przypadków na talerzu jest zbyt suchy, taki też był efekt wykonanych dań, z wyjątkiem potraw najwyżej ocenionych.

Podczas zmagań konkursowych szefowie kuchni Restauracji Dąbrówka - Piotr Jończyk i Łukasz Skonieczny przeprowadzili dla uczniów klas gastronomicznych oraz przybyłych nauczycieli – opiekunów pokaz kulinarny, w trakcie którego wszyscy zgromadzeni z dużym entuzjazmem przystąpili do degustacji wykonanych potraw: sałatki z dynią, żołądków gęsich ze smażonymi borowikami, a także potrawy będącej motywem przewodnim konkursu – schabu z cukinią.

Konkurs odbył się pod patronatem firmy Prymat, ponadto sponsorami konkursy byli: Kompleks Dąbrówka, Restauracje: Góralska Chata, Dom Retro i Stary Zdrój oraz Zakład Mięsno-Wędliniarski MirMax.

Emila Antończyk