Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Aktualność

Kolejny nagrodzony projekt eTwinning

6 paź 2020, 18:13

Głównym celem projektu było upowszechnienie idei Slow Food. W projekcie wzięli udział uczniowie klas 2 e T, 3 d T oraz 3 a BS (w roku szkolnym 2019/2020) pod opieką pani Emilii Antończyk. Wspólnie z nauczycielami i uczniami z Włoch, Turcji i Chorwacji opracowane zostały: strony internetowe prezentujące potrawy regionalne przyrządzone przez uczniów, książka kucharska, kalendarz z przepisami, logo i banery. Ponadto uczniowie mieli możliwość wzięcia udziału w grach, quizach i rozmowach online, doskonaląc tym samym słownictwo w języku angielskim. Więcej na temat projektu: http://www.zs2.jastrzebie.pl/side/projekty-edukacyjne/etwinning

Krajowa Odznaka Jakości przyznawana jest przez Krajowe Biuro eTwinning tym nauczycielom, których praca w ramach projektu osiągnęła wysoki poziom. Celem przyznawania Krajowej Odznaki Jakości jest wyróżnienie nauczycieli i szkół, za realizację ciekawych projektów spełniających pięć kryteriów merytorycznych:

  • Innowacje pedagogiczne i kreatywność
  • Integracja z programem nauczania
  • Współpraca szkół partnerskich
  • Wykorzystanie technologii
  • Rezultaty, wpływ, dokumentacja

Projekt „Slow Food” to już kolejny nagrodzony w roku 2020 projekt eTwinning, zrealizowany przez nauczycieli i uczniów Zespołu Szkół Nr 2.
W tym samym roku Krajowa Odznaka Jakości została przyznana za realizację projektu "Durch den Magen zur Deutschsprache" - “Przez żołądek do serca, do nauki języka niemieckiego“, którego celem było połączenie przyjemnego z pożytecznym, czyli nauki języka niemieckiego z gotowaniem. Projekt był realizowany pod opieką pani Wiesławy Dziendziel przy współpracy z nauczycielami i uczniami ze szkół z Turcji i Słowacji. Więcej o projekcie: http://www.zs2.jastrzebie.pl/side/projekty-edukacyjne-2/etwinnig

Emilia Antończyk