Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Aktualność

Konkurs kulinarny z udziałem uczniów Dwójki

17 lut 2017, 09:29

Tegorocznym tematem przewodnim były potrawy półmięsne z użyciem 4 podstawowych surowców: mięsa, mąki z polskich zbóż, marchewki i miodu. 

W potyczkach kulinarnych brały udział dwie uczennice naszej szkoły: Iwona Rajwa z klasy II d T -tworząc "Pielmieni na puree z białych warzyw z chipsem z boczku, karmelizowaną marchewką i posypką cebulową" oraz Ania Wieczorek z klasy III d T - "Pierożki z musem marchewkowym w towarzystwie pianki z grzybów". 

Dziewczęta stworzyły niebywałe wariacje z połączeniem wymaganych surowców, jednak konkurencja była bardzo duża i niestety nie udało się uzyskać miejsca na podium... Na 18 osób udało się zdobyć 6 i 7 miejsce. 

Jest to dużym sukcesem i możemy być dumni z dziewczyn ponieważ prezentowane dania były na bardzo wysokim poziomie. Konkursy szkolne i międzyszkolne rozwijają kreatywność uczniów i tworzą okazję do zdobycia nowych doświadczeń kulinarnych . Dlatego wszystkich chętnych zapraszam do tego typu zmagań.

 E. Goraus