Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Aktualność

Kuchnia molekularna

29 lis 2022, 17:51

Warsztaty “Dietetyczne desery. Sztuka dekorowania potraw z elementami kuchni molekularnej” poprowadził absolwent naszej szkoły, kucharz 5-cio gwiazdkowego kompleksu hotelowego – Konrad Rusin, którego talent kulinarny i kreatywność były doceniane na niejednym konkursie gastronomicznym.

Podczas warsztatów uczniowie przygotowali bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli udekorowane tiulem, żelem z wiśni oraz kawiorem pomarańczowym. Uczestnicy nie tylko rozwinęli umiejętności kulinarne, ale także poznali techniki stosowane w kuchni molekularnej - otrzymując czyste smaki nietypowymi sposobami oraz w zaskakujących zestawieniach – jak w przypadku kawioru z pomarańczy.

W zajęciach uczestniczyli zarówno uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych, szkoły branżowej o profilu kucharz, technikum hotelarskiego, a także liceum ogólnokształcącego o profilu biologiczno-chemicznym.

Emilia Antończyk