Przykładowe zadania
Część I
egzaminu pisemnego
Przykładowe
zadanie 1.
Nerkówka to
A. gatunek handlowy fasoli białej.
B. część lędźwiowo-brzuszna półtuszy cielęcej.
C. zupa z nerek cielęcych o kwaśnym smaku z dodatkiem śmietany.
D. potrawka z nerek wieprzowych, duszonych w czerwonym winie.
Przykładowe
zadanie 2.
Wskaż warunki, które zapewnią właściwe przechowanie ziemniaków.
A. Temperatura od 1°C do 10°C, wilgotność od 85 do 95%.
B. Temperatura od 0°C do 2°C, wilgotność od 80 do 85%.
C. Temperatura od 6°C do10°C, wilgotność od 85 do 90%.
D. Temperatura od 15°C do 18°C, wilgotność od 56 do 60%.
Przykładowe
zadanie 3.
Zupy czyste,
np. barszcz czerwony, serwuje się w
A. bulionówkach.
B. filiżankach.
C. talerzach.
D. wazach.
Przykładowe
zadanie 4.
Przeczytaj zmieszczony tekst i
wskaż, jaką kuchnię opisuje.
Na samym środku, to co najlepsze, a więc kawior, zawsze w
szkle, aby tłusty połysk czarnych lub czerwonych, grubych ziaren
cieszył oko i przyspieszył bicie serca. Naczynko z kawiorem
zawsze jest ułożone w drugiej czarce wypełnionej lodem, bo
kawior lubi chłód. Dekoracja do tego z ćwiartek cytryny, które
również leżą wokół płatków wędzonej bieługi lub łososia. Kolej
na śledzie, zawsze prezentowanego w kilku gatunkach. Od
drobniutkich i bardzo pikantnych kilek, przez moskaliki i
dalekowschodnie iwasi do tłustych matiasów. Kilki i moskaliki w
sosie własnym, śledzie w postaci rolmopsów w marynacie, w oleju,
z drobno siekaną cebulką, w śmietanie, dekorowane natką
pietruszki. W dwóch przykrytych półmiskach lub wazach ważne
dodatki do darów rzek i morza, od których zaczyna się ucztę. A w
nich bliny do kawioru oraz gotowane lub pieczone w mundurkach
ziemniaki do śledzi.
źródło: T. Olszański: Podróże z łyżką i widelcem
A. Polską.
B. Rosyjską.
C. Bułgarską.
D. Norweską.
Przykładowe
zadanie 5.
W żywieniu dietetycznym ludzi
chorych na chorobę wrzodową dozwolone jest spożywanie
A. fasolki po bretońsku.
B. jajek na miękko.
C. frytek.
D. bigosu.
Przykładowe
zadanie 6.
Przeczytaj zmieszczony tekst i wskaż, jakiej dotyczy zasady.
Gdy dziecko uczy się czegoś nowego, powinno otrzymywać
wzmocnienia ciągłe, za każde dobrze wykonane zadanie. Później,
gdy nabędzie większej zręczności i znacznie częściej będzie
odnosić sukcesy, lepiej jest stosować wzmocnienie tylko od czasu
do czasu.
źródło: J. Obuchowska: Dziecko niepełnosprawne w rodzinie
A. Zasady
integracji osób zdrowych i niepełnosprawnych.
B. Zasady zaspokajania potrzeb fizjologicznych.
C. Zasady zaspokajania potrzeb psychicznych.
D. Zasady rozwijania samodzielności.
Przykładowe
zadanie 7.
Wskaż właściwą drogę przenoszenia pojemników z odpadami
pokonsumpcyjnymi do miejsca ich składowania.
A. Z obieralni korytarzem gospodarczym z pominięciem magazynów i
pomieszczeń produkcyjnych.
B. Ze zmywalni korytarzem gospodarczym z pominięciem magazynów i
pomieszczeń produkcyjnych.
C. Z kuchni właściwej do zmywalni korytarzem gospodarczym do
miejsca składowania.
D. Najkrótszą drogą do miejsca składowania.
Przykładowe
zadanie 8.
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość
energetyczną 1 porcji kotleta
mielonego.
Surowce do produkcji kotletów mielonych |
Zużycie surowca na
i porcję kotleta |
Wartość energetyczna
100g surowca |
Wołowina (okrawki) |
25 g |
127 kcal |
Wieprzowina (okrawki) |
45 g |
290 kcal |
Jaja |
15 g |
138 kcal |
tłuszcz |
12 g |
900 kcal |
cebula |
8 g |
28 kcal |
Bułka tarta |
8g |
362 kcal |
A. 315,50 kcal
B. 322,15 kcal
C. 292,35 kcal
D. 297,75 kcal
Przykładowe
zadanie 9.
Wywar kostno-warzywny
należy przygotować w następujący sposób:
A. kości zalać zimną
wodą, gotować powoli, do podgotowanego wywaru dodać włoszczyznę
i przyprawy, gotować do miękkości, przecedzić.
B. kości oraz warzywa zalać wrzącą, osoloną wodą, gotować do
miękkości na wolnym ogniu, przecedzić.
C. kości zalać wrzącą wodą, krótko gotować, następnie dodać
warzywa, sól i przyprawy, gotować na silnym ogniu, przecedzić.
D. kości i warzywa zalać zimną, osoloną wodą z dodatkiem
przypraw, gotować krótko na silnym ogniu.
Przykładowe
zadanie 10.
Korzystając z zamieszczonej poniżej karty kalkulacyjnej, oblicz
cenę gastronomiczną jednej
porcji mazagranu (cenę sprzedaży zaokrąglij do jednego miejsca
po przecinku).
Nazwa surowca |
Jednostka miary |
Ilość na 10 porcji |
Cena detaliczna (zł) |
Wartość (zł) |
Kawa naturalna |
kg |
0,09 |
26 |
|
Cukier |
kg |
0,2 |
3,5 |
|
Rum |
1 |
0,25 |
65 |
|
Razem |
x |
x |
x |
|
Marża 250% |
x |
x |
x |
|
Razem 19 porcji |
x |
x |
x |
|
Cena sprzedaży 1 porcji |
x |
x |
x |
|
A. 4,80 zł
B. 6,80 zł
C. 5,80 zł
D. 7,80 zł
Przykładowe
zadanie 11.
Menu na uroczystą
kolację przedstawia się następująco: zupa krem z borowików,
halibut
po kapitańsku, ziemniaki pieczone, bukiet surówek. Do podanego
menu dobierz zimną
przekąskę z mięsa.
A. Filet z polędwicy na grzance.
B. Boeuf Strogonow.
C. Pasztet z zająca z żurawiną.
D. Befsztyk po angielsku.
Przykładowe
zadanie 12.
Na zamieszczonym
rysunku przedstawiono kieliszki, w których serwuje się




A. wina białe.
B. wina czerwone.
C. koniaki i brandy.
D. wina musujące i szampany.
Przykładowe
zadanie 13.
Wskaż funkcjonalne i
ekonomiczne wyposażenie pokoju motelowego.
A. Łóżko, fotel, barek, komoda, stolik, szafka nocna, szafa, TV.
B. Łóżko, fotel, stolik, szafka nocna, lampka nocna, szafa, TV.
C. Łóżko, fotel, stolik, szafa, komoda, biurko, sejf, TV.
D. Łóżko, krzesło, stolik, wieszak, TV.
Przykładowe
zadanie 14.
W marcu br. okazało
się, że w pensjonacie „Na Mazurach” zarezerwowanych jest 10%
miejsc oferowanych turystom na sezon letni (w roku poprzednim o
tej porze zarezerwowanych było 80% miejsc). Wskaż działanie
marketingowe, jakie powinien podjąć właściciel pensjonatu, aby
zwiększyć sprzedaż usług.
A. Zagospodarować otoczenie terenu pensjonatu, m.in.
zorganizować ogródek dla dzieci.
B. Uatrakcyjnić kartę dań, wprowadzając nowe potrawy kuchni
regionalnej.
C. Reklamować pensjonat w prasie ogólnokrajowej i w Internecie.
D. Zakupić nowoczesny sprzęt rekreacyjny i kuce do hipoterapii.
Przykładowe
zadanie 15.
Pracownik, który jest
nosicielem pałeczek typu Salmonella,
A. może pracować w zakładzie gastronomicznym, jeżeli przestrzega
zasad higieny.
B. nie może pracować w zakładzie gastronomicznym.
C. nie jest zagrożeniem dla współpracowników.
D. nie jest zagrożeniem dla otoczenia.
Przykładowe
zadanie 16.
Korzystając z zamieszczonej receptury gastronomicznej, wskaż
punkty krytyczne przygotowania
kremu bawarskiego, w których może nastąpić zagrożenie jakości
potrawy.
Receptura gastronomiczna – krem bawarski
Normatyw surowcowy na 4 porcje |
Sposób wykonania |
1)
mleko - 500 ml
2) śmietanka 30
% - 125 ml
3)
cukier - 30 g
4) żółtka jaj (3
sztuki) - 60 g
5)
wanilia - 1 laska
6)
żelatyna - 8 g |
1) namoczyć
żelatynę w zimnej wodzie
2) zagotować
mleko z dodatkiem wanilii
3) wybić jaja,
oddzielić białka od żółtek
4) utrzeć
żółtka z cukrem na puszystą masę
5) rozpuścić
żelatynę w gorącym mleku
6) połączyć
mleko z masą jajeczną, ciągle ubijając
7) ochłodzić
masę do lekkiego stężenia
8) dodać ubitą
śmietankę, lekko mieszając
9) wyporcjować
deser do pucharków
10) schładzać
przez 3 godziny
11) podawać
udekorowany
|
A. 1, 2, 4, 5,
6.
B. 1, 2, 5, 8, 9.
C. 3, 4, 9, 10, 11.
D. 6, 7, 9, 10, 11.
Przykładowe
zadanie 17.
Pracownik
zakładu gastronomicznego został porażony prądem elektrycznym. W
pierwszej
kolejności należy
A. wezwać pogotowie ratunkowe.
B. odłączyć porażonego od prądu.
C. zastosować sztuczne oddychanie.
D. zastosować masaż serca.
Część II
egzaminu pisemnego
Przykładowe
zadanie 1.
Poprzez
określenie płacy brutto należy rozumieć kwotę wynagrodzenia
pracownika
A. bez podatku dochodowego.
B. określoną w umowie o pracę.
C. obliczoną do wypłaty.
D. pomniejszoną o składki ZUS.
.
Przykładowe
zadanie 2.
Jak nazywa się przedstawiony na rysunku dokument regulujący
rozliczenie bezgotówkowe?

A. Czek potwierdzony.
B. Polecenie przelewu.
C. Faktura VAT.
D. Weksel prosty.
Przykładowe
zadanie 3.
Na podstawie której z wymienionych poniżej umów, przysługuje
pracownikowi prawo do
urlopu wypoczynkowego?
A. Umowy – zlecenia.
B. Umowy o dzieło.
C. Umowy o pracę.
D. Umowy agencyjnej.
Przykładowe
zadanie 4.
W lokalnej prasie
ukazało się ogłoszenie następującej treści:
Firma z kapitałem
zagranicznym specjalizująca się w wyposażeniu warsztatów
i magazynów w
sprzęt techniczny
poszukuje
kandydata na stanowisko
MAGAZYNIERA
WYMAGANIA:
•
wykształcenie średnie techniczne,
•
obsługa komputera,
•
znajomość języka niemieckiego.
Ponadto mile widziane jest:
•
doświadczenie na podobnym stanowisku.
•
prawo jazdy kategorii B.
Oferty wraz z listem motywacyjnym, życiorysem i zdjęciem w
terminie dwóch tygodni od daty
ukazania się ogłoszenia prosimy przesyłać na adres:
Firma „TECHNOPOL” 30-999 NIEZNANÓW ul. Warsztatowa 1.
Wymagania stawiane
przez firmę spełnia osoba, która ukończyła
A. technikum budowlane,
pracuje w magazynie i ma prawo jazdy kat.B.
B. technikum
elektryczne, ma prawo jazdy kat B i zna język niemiecki.
C. technikum chemiczne,
korzysta z komputera i pracowała jako magazynier.
D. technikum
mechaniczne, obsługuje komputer i zna język niemiecki.
Przykładowe
zadanie 5.
Na jaką kwotę w zł hotel wystawi fakturę firmie za korzystanie z
noclegu przez dwóch jej
pracowników podczas służbowego wyjazdu?
Nazwa
usługi |
J.M. |
Ilość
osób |
Cena
jedn. |
Wartość netto |
VAT |
Wartość
VAT |
Wartość
brutto |
Nocleg w
hotelu „Azalia”
|
jedna
doba
|
2 |
100,00 zł |
200,00 zł |
7 % |
14,00 zł |
………..zł
|
|
|
|
Razem |
200,00 zł |
7 % |
14,00 zł |
………..zł
|
|
|
|
W tym:
|
|
22%
7%
0% |
14,00 zł
|
|
|
|
|
|
|
Do zapłaty |
|
A.
107 zł
B. 114 zł
C. 207 zł
D. 214 zł
Odpowiedzi do zadań
Odpowiedzi do przykładowych zadań
Część pierwsza
Zadanie 1. B
Zadanie 5. B Zadanie 9.
A Zadanie 13.
B Zadanie 17. B
Zadanie 2.
C
Zadanie 6. D
Zadanie 10. B
Zadanie 14. C
Zadanie 3.
A
Zadanie 7. B
Zadanie 11. C
Zadanie 15. B
Zadanie 4.
B
Zadanie 8. B
Zadanie 12. D
Zadanie 16. C
Część druga
Zadanie 1. B Zadanie 2. B Zadanie 3. C
Zadanie 4. D Zadanie 5. D
na górę