Aktualności Galeria Redakcja Kontakt
Menu
 
 
Szkoła
 
 
Linki
 
 
Kontakt
 
 
 
 
 
 

Przykładowe zadania

Część I egzaminu pisemnego

 

Przykładowe zadanie 1.

Nerkówka to
A. gatunek handlowy fasoli białej.
B. część lędźwiowo-brzuszna półtuszy cielęcej.
C. zupa z nerek cielęcych o kwaśnym smaku z dodatkiem śmietany.
D. potrawka z nerek wieprzowych, duszonych w czerwonym winie.

 

Przykładowe zadanie 2.

Wskaż warunki, które zapewnią właściwe przechowanie ziemniaków.
A. Temperatura od 1°C do 10°C, wilgotność od 85 do 95%.
B. Temperatura od 0°C do 2°C, wilgotność od 80 do 85%.
C. Temperatura od 6°C do10°C, wilgotność od 85 do 90%.
D. Temperatura od 15°C do 18°C, wilgotność od 56 do 60%.

 

Przykładowe zadanie 3.

Zupy czyste, np. barszcz czerwony, serwuje się w
A. bulionówkach.
B. filiżankach.
C. talerzach.
D. wazach. 

 

Przykładowe zadanie 4.

Przeczytaj zmieszczony tekst i wskaż, jaką kuchnię opisuje.
Na samym środku, to co najlepsze, a więc kawior, zawsze w szkle, aby tłusty połysk czarnych lub czerwonych, grubych ziaren cieszył oko i przyspieszył bicie serca. Naczynko z kawiorem zawsze jest ułożone w drugiej czarce wypełnionej lodem, bo kawior lubi chłód. Dekoracja do tego z ćwiartek cytryny, które również leżą wokół płatków wędzonej bieługi lub łososia. Kolej na śledzie, zawsze prezentowanego w kilku gatunkach. Od drobniutkich i bardzo pikantnych kilek, przez moskaliki i dalekowschodnie iwasi do tłustych matiasów. Kilki i moskaliki w sosie własnym, śledzie w postaci rolmopsów w marynacie, w oleju, z drobno siekaną cebulką, w śmietanie, dekorowane natką pietruszki. W dwóch przykrytych półmiskach lub wazach ważne dodatki do darów rzek i morza, od których zaczyna się ucztę. A w nich bliny do kawioru oraz gotowane lub pieczone w mundurkach ziemniaki do śledzi.
źródło: T. Olszański: Podróże z łyżką i widelcem
 

A. Polską.
B. Rosyjską.
C. Bułgarską.
D. Norweską.
 

 

Przykładowe zadanie 5.

W żywieniu dietetycznym ludzi chorych na chorobę wrzodową dozwolone jest spożywanie
A. fasolki po bretońsku.
B. jajek na miękko.
C. frytek.
D. bigosu.

 

Przykładowe zadanie 6.

Przeczytaj zmieszczony tekst i wskaż, jakiej dotyczy zasady.
Gdy dziecko uczy się czegoś nowego, powinno otrzymywać wzmocnienia ciągłe, za każde dobrze wykonane zadanie. Później, gdy nabędzie większej zręczności i znacznie częściej będzie odnosić sukcesy, lepiej jest stosować wzmocnienie tylko od czasu do czasu.
źródło: J. Obuchowska: Dziecko niepełnosprawne w rodzinie
 

A. Zasady integracji osób zdrowych i niepełnosprawnych.
B. Zasady zaspokajania potrzeb fizjologicznych.
C. Zasady zaspokajania potrzeb psychicznych.
D. Zasady rozwijania samodzielności. 

 

Przykładowe zadanie 7.

Wskaż właściwą drogę przenoszenia pojemników z odpadami pokonsumpcyjnymi do miejsca ich składowania.
A. Z obieralni korytarzem gospodarczym z pominięciem magazynów i pomieszczeń produkcyjnych.
B. Ze zmywalni korytarzem gospodarczym z pominięciem magazynów i pomieszczeń produkcyjnych.
C. Z kuchni właściwej do zmywalni korytarzem gospodarczym do miejsca składowania.

D. Najkrótszą drogą do miejsca składowania. 

 

Przykładowe zadanie 8.

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kotleta
mielonego.

  

Surowce do produkcji kotletów mielonych

Zużycie surowca na

i porcję kotleta

Wartość energetyczna

100g surowca

Wołowina (okrawki)

25 g

127 kcal

Wieprzowina (okrawki)

45 g

290 kcal

Jaja

15 g

138 kcal

tłuszcz

12 g

900 kcal

cebula

8 g

28 kcal

Bułka tarta

8g

362 kcal

 

A. 315,50 kcal
B. 322,15 kcal
C. 292,35 kcal
D. 297,75 kcal

 

Przykładowe zadanie 9.

Wywar kostno-warzywny należy przygotować w następujący sposób:
 

A. kości zalać zimną wodą, gotować powoli, do podgotowanego wywaru dodać włoszczyznę i przyprawy, gotować do miękkości, przecedzić.
B. kości oraz warzywa zalać wrzącą, osoloną wodą, gotować do miękkości na wolnym ogniu, przecedzić.
C. kości zalać wrzącą wodą, krótko gotować, następnie dodać warzywa, sól i przyprawy, gotować na silnym ogniu, przecedzić.
D. kości i warzywa zalać zimną, osoloną wodą z dodatkiem przypraw, gotować krótko na silnym ogniu. 

 

Przykładowe zadanie 10.

Korzystając z zamieszczonej poniżej karty kalkulacyjnej, oblicz cenę gastronomiczną jednej
porcji mazagranu (cenę sprzedaży zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku).

 

Nazwa surowca

Jednostka miary

Ilość na 10 porcji

Cena detaliczna (zł)

Wartość (zł)

Kawa naturalna

kg

0,09

26

 

Cukier

kg

0,2

3,5

 

Rum

1

0,25

65

 

Razem

x

x

x

 

Marża 250%

x

x

x

 

Razem 19 porcji

x

x

x

 

Cena sprzedaży 1 porcji

x

x

x

 

 

 

A. 4,80 zł
B. 6,80 zł
C. 5,80 zł
D. 7,80 zł

 

Przykładowe zadanie 11.

Menu na uroczystą kolację przedstawia się następująco: zupa krem z borowików, halibut
po kapitańsku, ziemniaki pieczone, bukiet surówek. Do podanego menu dobierz zimną
przekąskę z mięsa.
A. Filet z polędwicy na grzance.
B. Boeuf Strogonow.
C. Pasztet z zająca z żurawiną.
D. Befsztyk po angielsku.

 

Przykładowe zadanie 12.

 

Na zamieszczonym rysunku przedstawiono kieliszki, w których serwuje się

 

A. wina białe.
B. wina czerwone.
C. koniaki i brandy.
D. wina musujące i szampany. 

 

Przykładowe zadanie 13.

Wskaż funkcjonalne i ekonomiczne wyposażenie pokoju motelowego.
A. Łóżko, fotel, barek, komoda, stolik, szafka nocna, szafa, TV.
B. Łóżko, fotel, stolik, szafka nocna, lampka nocna, szafa, TV.
C. Łóżko, fotel, stolik, szafa, komoda, biurko, sejf, TV.
D. Łóżko, krzesło, stolik, wieszak, TV. 

 

Przykładowe zadanie 14.

W marcu br. okazało się, że w pensjonacie „Na Mazurach” zarezerwowanych jest 10% miejsc oferowanych turystom na sezon letni (w roku poprzednim o tej porze zarezerwowanych było 80% miejsc). Wskaż działanie marketingowe, jakie powinien podjąć właściciel pensjonatu, aby zwiększyć sprzedaż usług.
A. Zagospodarować otoczenie terenu pensjonatu, m.in. zorganizować ogródek dla dzieci.
B. Uatrakcyjnić kartę dań, wprowadzając nowe potrawy kuchni regionalnej.
C. Reklamować pensjonat w prasie ogólnokrajowej i w Internecie.
D. Zakupić nowoczesny sprzęt rekreacyjny i kuce do hipoterapii. 

 

Przykładowe zadanie 15.

Pracownik, który jest nosicielem pałeczek typu Salmonella,
A. może pracować w zakładzie gastronomicznym, jeżeli przestrzega zasad higieny.
B. nie może pracować w zakładzie gastronomicznym.
C. nie jest zagrożeniem dla współpracowników.
D. nie jest zagrożeniem dla otoczenia. 

 

Przykładowe zadanie 16.

Korzystając z zamieszczonej receptury gastronomicznej, wskaż punkty krytyczne przygotowania
kremu bawarskiego, w których może nastąpić zagrożenie jakości potrawy.
Receptura gastronomiczna – krem bawarski

 

Normatyw surowcowy na 4 porcje

Sposób wykonania

1) mleko                                       - 500 ml

2) śmietanka 30 %                       - 125 ml

3) cukier                                       - 30 g

4) żółtka jaj (3 sztuki)                  - 60 g

5) wanilia                                     - 1 laska

6) żelatyna                                   - 8 g

1) namoczyć żelatynę w zimnej wodzie

2) zagotować mleko z dodatkiem wanilii

3) wybić jaja, oddzielić białka od żółtek

4) utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę

5) rozpuścić żelatynę w gorącym mleku

6) połączyć mleko z masą jajeczną, ciągle ubijając

7) ochłodzić masę do lekkiego stężenia

8) dodać ubitą śmietankę, lekko mieszając

9) wyporcjować deser do pucharków

10) schładzać przez 3 godziny

11) podawać udekorowany

 

 

A. 1, 2, 4, 5, 6.
B. 1, 2, 5, 8, 9.
C. 3, 4, 9, 10, 11.
D. 6, 7, 9, 10, 11.

 

Przykładowe zadanie 17.

Pracownik zakładu gastronomicznego został porażony prądem elektrycznym. W pierwszej
kolejności należy
A. wezwać pogotowie ratunkowe.
B. odłączyć porażonego od prądu.
C. zastosować sztuczne oddychanie.
D. zastosować masaż serca.

 

Część II egzaminu pisemnego

 

Przykładowe zadanie 1.

Poprzez określenie płacy brutto należy rozumieć kwotę wynagrodzenia pracownika
A. bez podatku dochodowego.
B. określoną w umowie o pracę.
C. obliczoną do wypłaty.
D. pomniejszoną o składki ZUS.

.

 

Przykładowe zadanie 2.

Jak nazywa się przedstawiony na rysunku dokument regulujący rozliczenie bezgotówkowe?

 

 

A. Czek potwierdzony.
B. Polecenie przelewu.
C. Faktura VAT.
D. Weksel prosty.

 

Przykładowe zadanie 3.

Na podstawie której z wymienionych poniżej umów, przysługuje pracownikowi prawo do
urlopu wypoczynkowego?
A. Umowy – zlecenia.
B. Umowy o dzieło.
C. Umowy o pracę.
D. Umowy agencyjnej.

 

Przykładowe zadanie 4.

W lokalnej prasie ukazało się ogłoszenie następującej treści:

 

Firma z kapitałem zagranicznym specjalizująca się w wyposażeniu warsztatów

i magazynów w sprzęt techniczny poszukuje kandydata na stanowisko

MAGAZYNIERA

WYMAGANIA:

wykształcenie średnie techniczne,

obsługa komputera,

znajomość języka niemieckiego.

Ponadto mile widziane jest:

doświadczenie na podobnym stanowisku.

prawo jazdy kategorii B.

Oferty wraz z listem motywacyjnym, życiorysem i zdjęciem w terminie dwóch tygodni od daty

ukazania się ogłoszenia prosimy przesyłać na adres:

Firma „TECHNOPOL” 30-999 NIEZNANÓW ul. Warsztatowa 1.

 

Wymagania stawiane przez firmę spełnia osoba, która ukończyła

A. technikum budowlane, pracuje w magazynie i ma prawo jazdy kat.B.

B. technikum elektryczne, ma prawo jazdy kat B i zna język niemiecki.

C. technikum chemiczne, korzysta z komputera i pracowała jako magazynier.

D. technikum mechaniczne, obsługuje komputer i zna język niemiecki.

 

Przykładowe zadanie 5.

Na jaką kwotę w zł hotel wystawi fakturę firmie za korzystanie z noclegu przez dwóch jej
pracowników podczas służbowego wyjazdu?

 

Nazwa usługi

J.M.

Ilość

osób

Cena jedn.

Wartość netto

VAT

Wartość

VAT

Wartość

brutto

Nocleg w

hotelu „Azalia”

 

jedna

doba

 

2

100,00 zł

200,00 zł

7 %

14,00 zł

………..zł

 

 

 

 

Razem

200,00 zł

7 %

14,00 zł

………..zł

 

 

 

 

W tym:

 

 

22%

7%

0%

14,00 zł

 

 

 

 

 

 

 

 

Do zapłaty

 

 

A. 107 zł
B. 114 zł
C. 207 zł
D. 214 zł

 

 

Odpowiedzi do zadań

Odpowiedzi do przykładowych zadań

Część pierwsza

Zadanie 1. B     Zadanie 5. B     Zadanie 9.   A       Zadanie 13.  B       Zadanie 17. B

Zadanie 2. C     Zadanie 6. D    Zadanie 10.  B       Zadanie 14. C

Zadanie 3. A     Zadanie 7. B     Zadanie 11. C       Zadanie 15. B

Zadanie 4. B     Zadanie 8. B     Zadanie 12. D       Zadanie 16. C

 

Część druga

Zadanie 1. B Zadanie 2. B Zadanie 3. C Zadanie 4. D Zadanie 5. D

na górę