Zasady sporządzania dowodów do księgowania


Źródło: Ekonomia i prawo w hotelarstwie, A. Hajdukiewicz, K. Książek, REA 2010

Zgodnie z ustawą o rachunkowości np. Faktura VAT powinna zawierać:

  1. imiona i nazwiska lub nazwy sprzedawcy i nabywcy oraz ich adresy;
  2. numery identyfikacji podatkowej sprzedawcy i nabywcy;
  3. numer kolejny faktury oznaczonej jako Faktura VAT;
  4. dzień, miesiąc i rok wystawienia dokumentu, a w przypadku, gdy data ta różni się od daty sprzedaży, również datę sprzedaży;
  5. nazwę (rodzaj) towaru lub usługi;
  6. miarę i ilość sprzedanych towarów lub zakres wykonanych usług;
  7. cenę jednostkową towaru lub usług, bez kwoty podatku (cenę jednostkową netto);
  8. wartość towarów lub wykonanych usług, których dotyczy sprzedaż, bez kwoty podatku (wartość sprzedaży netto);
  9. stawki podatku VAT;
  10. sumę wartości sprzedaży netto towarów lub wykonanych usług z podziałem na poszczególne stawki podatku i zwolnionych od podatku oraz niepodlegających opodatkowaniu;
  11. kwotę podatku od sumy wartości sprzedaży netto towarów (usług), z podziałem na kwoty dotyczące poszczególnych stawek podatku;
  12. kwotę należności ogółem wraz z należnym podatkiem.