Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Będąc uczniem Technikum masz szansę nabyć kwalifikacje zawodowe oraz zdobyć zawód z przyszłością ! 


Kształcąc się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:

  • nauczysz się przygotowywać i serwować potrawy zgodnie z obowiązującymi recepturami lub według własnego uznania, używając różnych metod,
  • poznasz zasady opracowywania jadłospisów oraz zestawów potraw i napojów, z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia
  • udoskonalisz język angielski, także słownictwo branżowe
  • nabędziesz umiejętności w ramach miesięcznych praktyk zawodowych w renomowanych restauracjach oraz cotygodniowych zajęć praktycznych.


Technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  •  sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • organizowania produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.


Absolwenci mogą podjąć pracę jako:
  • szefowie kuchni,
  • managerowie do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
  • organizatorzy imprez okolicznościowych,
  • doradcy w zakresie prawidłowego żywienia,
  • pracownicy firm cateringowych.
W związku z tym, że perspektywy są dość szerokie, zatrudnienie można znaleźć w restauracjach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego (np. stołówki szkolne), hotelach, sanatoriach, gospodarstwach agroturystycznych.


Uczniowie technikum gastronomicznego mają możliwość odbycia miesięcznych praktyk w renomowanych hotelach i restauracjach:

  • Hotel Dąbrówka w Jastrzębiu-Zdroju
  • Restauracja Stary Zdrój w Jastrzębiu-Zdroju
  • Hotel Pałac Borynia w w Jastrzębiu-Zdroju
  • Restauracja Dom Retro w Jastrzębiu-Zdroju
  • Hotel Wolin w Międzyzdrojach
  • Hotel KOTARZ w Brennej
  • Hotel Vestina w Wiśle
  • Quality System – Hotel Kraków
  • Centrum Kongresów i Rekreacji „ORLE GNIAZDO” w Szczyrku


Wszystkie przedmioty ogólnokształcące
realizowane sąw pełnym wymiarze godzin
– dobrze przygotujemy Cię
do matury!


Wybierając ten zawód masz możliwość uzyskać kwalifikacje zawodowe w zakresie:

  • Sporządzania potraw i napojów
  • Organizacji żywienia i usług gastronomicznych

Działalność zespołu hotelarsko-gastronomicznego

Walentynki_2022_-_Korfanty_Easy-Resize.com.jpg

Działania zespołu w  1 semestrze w roku szkolnym 2020/2021 (LINK)

Pracownia smaku w  "Korfantym"

Zapraszamy do odwiedzenia nowego szkolnego bloga kulinarnego

"Pracownia smaku"

www.zs2kulinarnyblog.wixsite.com/pracownia-smaku

Na stronie znajdziecie informacje o odbywających się wydarzeniach i konkursach kulinarnych,
a także ciekawostki gastronomiczne

Konkursy gastronomiczne

Wycieczki

Warsztaty i pokazy kulinarne

Staże i praktyki

"Przystanek Portugalia - zagraniczne praktyki zawodowe"

W ramach Programu Erasmus+ 20 uczniów klas hotelarsko-gastronomicznych wzięło udział w projekcie "Przystanek Portugalia - zagraniczne praktyki zawodowe" i wyjechało do Lizbony na staż do renomowanych  hoteli i restauracji.

"Umiejętności bez granic - doskonalenie kwalifikacji zawodowych na praktykach zagranicznych"

W ramach projektu uczniowie odbyli dwutygodniowy staż w Niemczech w miejscowości Chemnitz, gdzie pod okiem instruktorów z instytucji przyjmującej F+U Sachsen gGmbH, a także koordynatora projektu – pani Emilii Antończyk oraz nauczyciela języka niemieckiego – pani Wiesławy Dziendziel, doskonalili umiejętności zawodowe i językowe. Gastronomowie praktykowali w bardzo dobrze wyposażonej kuchni i pracowni cukierniczej.

Zobacz stronę o projekcje, zawierającą galerię zdjęć, filmy oraz relacje uczestników (link)

Współpraca ze środowiskiem lokalnym

Wybrane sukcesy gastronomiczne

  • Europejska Odznaka Jakości dla projektu eTwinning pt.: "Slow food" (2020/2021)
  • I miejsce w konkursie kulinarnym zorganizowanym dla uczniów szkół gastronomicznych w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego ,,Szef dla Młodych Talentów” (2020/2021)
  • Krajowa Odznaka Jakości dla projektu eTwinning pt.: "Slow food" (2019/2020)
  • I miejsce w międzynarodowym konkursie kulinarnym "Śląska Jesień Kulinarna" (2019/2020)
  • II miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Cukierniczym dla szkół "Zdrowo - Smacznie - Artystycznie"
    - Katowice (2017/2018)

  • I miejsce w wojewódzkim szkolnym konkursie kulinarnym "Para w kuchni", Jastrzębie-Zdrój (2017/2018)
  • II miejsce w wojewódzkim szkolnym konkursie kulinarnym "Para w kuchni", Jastrzębie-Zdrój (2017/2018)
  • II miejsce w mistrzostwach w przyrządzaniu potraw z ryb słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych podczas XV Regionalnych Dni Rybactwa, Skoczów (2017/2018)
  • I miejsce w międzynarodowym konkursie kulinarnym - VIII Festiwalu Beskidzkie Kociołki
    - Kosarzyska, Czechy (2016/2017)
  • i miejsce w miejskim konkursie na najlepszą kampanię społeczną pt: ""Bezpieczne zachowania na przejazdach kolejowo-drogowych" (2016/2017)
  • I miejsce w wojewódzkim - VII Międzyszkolnym Konkursie Kulinarnym "Gotuj z pasją"
    pod hasłem "SERY W ROLI GŁÓWNEJ" - Wisła (2016/2017)

  • II miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Cukierniczym dla szkół "Zdrowo - Smacznie - Artystycznie"
    - Katowice (2016/2017)

  • I miejsce w wojewódzkim konkursie gastronomicznym "Młodzi Gotują" - Dąbrowa Górnicza
  • III miejsce w międzyszkolnym konkursie "Biurowe co nieco"
  • pięciokrotne zwycięstwo "Dwójki od Kuchni" w ogólnopolskim konkursie na najlepszą gazetkę szkolną wydawaną
    na portalu Juniormedia.pl
  • zakwalifikowanie się do finału szkolnej drużyny w ramach ogólnopolskiego konkursu na najlepszą prezentację Mapptippe (Innowacyjne narzędzie do tworzenia multimedialnych materiałów edukacyjnych) pt.: "Jaja"
  • liczne wyróżnienia w wojewódzkich konkursach gastronomicznych