Będąc uczniem Technikum masz szansę nabyć kwalifikacje zawodowe oraz zdobyć zawód z przyszłością !
Kształcąc się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:
nauczysz się przygotowywać i serwować potrawy zgodnie z obowiązującymi recepturami lub według własnego uznania, używając różnych metod,
poznasz zasady opracowywania jadłospisów oraz zestawów potraw i napojów, z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia
udoskonalisz język angielski, także słownictwo branżowe
nabędziesz umiejętności w ramach miesięcznych praktyk zawodowych w renomowanych restauracjach oraz cotygodniowych zajęć praktycznych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
planowania i oceny żywienia;
organizowania produkcji gastronomicznej;
planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Absolwenci mogą podjąć pracę jako:
szefowie kuchni,
managerowie do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
organizatorzy imprez okolicznościowych,
doradcy w zakresie prawidłowego żywienia,
pracownicy firm cateringowych.
W związku z tym, że perspektywy są dość szerokie, zatrudnienie można znaleźć w restauracjach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego (np. stołówki szkolne), hotelach, sanatoriach, gospodarstwach agroturystycznych.
Uczniowie technikum gastronomicznego mają możliwość odbycia miesięcznych praktyk w renomowanych hotelach i restauracjach:
Hotel Dąbrówka w Jastrzębiu-Zdroju
Restauracja Stary Zdrój w Jastrzębiu-Zdroju
Hotel Pałac Borynia w w Jastrzębiu-Zdroju
Restauracja Dom Retro w Jastrzębiu-Zdroju
Hotel Wolin w Międzyzdrojach
Hotel KOTARZ w Brennej
Hotel Vestina w Wiśle
Quality System – Hotel Kraków
Centrum Kongresów i Rekreacji „ORLE GNIAZDO” w Szczyrku
Wszystkie przedmioty ogólnokształcące realizowane sąw pełnym wymiarze godzin – dobrze przygotujemy Cię do matury!
Wybierając ten zawód masz możliwość uzyskać kwalifikacje zawodowe w zakresie:
W ramach Programu Erasmus+ 20 uczniów klas hotelarsko-gastronomicznych wzięło udział w projekcie "Przystanek Portugalia - zagraniczne praktyki zawodowe" i wyjechało do Lizbony na staż do renomowanych hoteli i restauracji.
"Umiejętności bez granic - doskonalenie kwalifikacji zawodowych na praktykach zagranicznych"
W ramach projektu uczniowie odbyli dwutygodniowy staż w Niemczech w miejscowości Chemnitz, gdzie pod okiem instruktorów z instytucji przyjmującej F+U Sachsen gGmbH, a także koordynatora projektu – pani Emilii Antończyk oraz nauczyciela języka niemieckiego – pani Wiesławy Dziendziel, doskonalili umiejętności zawodowe i językowe. Gastronomowie praktykowali w bardzo dobrze wyposażonej kuchni i pracowni cukierniczej.
Europejska Odznaka Jakości dla projektu eTwinning pt.: "Slow food" (2020/2021)
I miejsce w konkursie kulinarnym zorganizowanym dla uczniów szkół gastronomicznych w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego ,,Szef dla Młodych Talentów” (2020/2021)
Krajowa Odznaka Jakości dla projektu eTwinning pt.: "Slow food" (2019/2020)
I miejsce w międzynarodowym konkursie kulinarnym "Śląska Jesień Kulinarna" (2019/2020)
II miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Cukierniczym dla szkół "Zdrowo - Smacznie - Artystycznie" - Katowice (2017/2018)
I miejsce w wojewódzkim szkolnym konkursie kulinarnym "Para w kuchni", Jastrzębie-Zdrój (2017/2018)
II miejsce w wojewódzkim szkolnym konkursie kulinarnym "Para w kuchni", Jastrzębie-Zdrój (2017/2018)
II miejsce w mistrzostwach w przyrządzaniu potraw z ryb słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych podczas XV Regionalnych Dni Rybactwa, Skoczów (2017/2018)
I miejsce w międzynarodowym konkursie kulinarnym - VIII Festiwalu Beskidzkie Kociołki - Kosarzyska, Czechy (2016/2017)
i miejsce w miejskim konkursie na najlepszą kampanię społeczną pt: ""Bezpieczne zachowania na przejazdach kolejowo-drogowych" (2016/2017)
I miejsce w wojewódzkim - VII Międzyszkolnym Konkursie Kulinarnym "Gotuj z pasją" pod hasłem "SERY W ROLI GŁÓWNEJ" - Wisła (2016/2017)
II miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Cukierniczym dla szkół "Zdrowo - Smacznie - Artystycznie" - Katowice (2016/2017)
I miejsce w wojewódzkim konkursie gastronomicznym "Młodzi Gotują" - Dąbrowa Górnicza
III miejsce w międzyszkolnym konkursie "Biurowe co nieco"
pięciokrotne zwycięstwo "Dwójki od Kuchni" w ogólnopolskim konkursie na najlepszą gazetkę szkolną wydawaną na portalu Juniormedia.pl
zakwalifikowanie się do finału szkolnej drużyny w ramach ogólnopolskiego konkursu na najlepszą prezentację Mapptippe (Innowacyjne narzędzie do tworzenia multimedialnych materiałów edukacyjnych) pt.: "Jaja"
liczne wyróżnienia w wojewódzkich konkursach gastronomicznych