Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Aktualność

“Czekoladowe Love”

14 lut 2023, 23:05

“Przez żołądek do serca” to konkurs gastronomiczny z ponad 10-letnią tradycją, który już na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń Zespołu Szkół Nr 2. Tegorocznym zadaniem uczestników było przygotowanie deseru walentynkowego z zastosowaniem ciemnej lub białej czekolady.

Zainteresowanie konkursem było ogromne, w konkursie wzięło udział aż 26 uczniów z klas gastronomicznych, zarówno technikum jak i szkoły branżowej I stopnia. Słodkości przygotowane przez uczestników zachwyciły jury zarówno smakiem, wyglądem jak i pomysłowością. Oprócz czekolady jako dodatki zastosowano frużelinę, karmel, tiul, a nawet owocowy kawior. Desery oceniane były przez Dyrekcję Szkoły, Kierownika praktyk i nauczycieli przedmiotów zawodowych. Do prac komisji zostali włączeni również uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Oceniane podczas konkursu kryteria to:

  • organizacja stanowiska pracy – max. 10 pkt
  • wkład pracy – max. 10 pkt.
  • oryginalność i pomysłowość – max. 10 pkt.
  • wygląd i smak potrawy – max 20 pkt.

Po długich i trudnych debatach wyłoniono zwycięzców. Największą ilość punktów otrzymali następujący uczniowie:

  • I miejsce - “Malinowy cud” - Martyna Pankowska i Martyna Śmiech z klasy 1cT
  • II miejsce - “Tortowe Love” - Anna Łoś i Oliwia Szewczyk z klasy 2cT
  • III miejsce - “Sweet sernik” - Zuzanna Borodzicz i Ewa Żabińska z klasy 1cBS
  • Wyróżnienie - “Tiramisowe Love” - Emilia Łukasiewicz i Paweł Nogły z klasy 3aBS

Wszystkim drużynom biorącym udział w konkursie gratulujemy kreatywności.

Serdeczne podziękowania dla sponsora konkursu - "MOC NATURY" sp. z o.o - Hotel & Restauracja Dąbrówka w Jastrzębiu-Zdroju za ufundowanie nagrody głównej dla zwycięzców, którzy otrzymali voucher na obiad dla dwóch osób w restauracji Dąbrówka.

Emilia Antończyk