|
Aktualność
“Czekoladowe Love”
14 lut 2023, 23:05
“Przez żołądek do serca” to konkurs gastronomiczny z ponad 10-letnią tradycją, który już na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń Zespołu Szkół Nr 2. Tegorocznym zadaniem uczestników było przygotowanie deseru walentynkowego z zastosowaniem ciemnej lub białej czekolady. Zainteresowanie konkursem było ogromne, w konkursie wzięło udział aż 26 uczniów z klas gastronomicznych, zarówno technikum jak i szkoły branżowej I stopnia. Słodkości przygotowane przez uczestników zachwyciły jury zarówno smakiem, wyglądem jak i pomysłowością. Oprócz czekolady jako dodatki zastosowano frużelinę, karmel, tiul, a nawet owocowy kawior. Desery oceniane były przez Dyrekcję Szkoły, Kierownika praktyk i nauczycieli przedmiotów zawodowych. Do prac komisji zostali włączeni również uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Oceniane podczas konkursu kryteria to:
Po długich i trudnych debatach wyłoniono zwycięzców. Największą ilość punktów otrzymali następujący uczniowie:
Wszystkim drużynom biorącym udział w konkursie gratulujemy kreatywności. Serdeczne podziękowania dla sponsora konkursu - "MOC NATURY" sp. z o.o - Hotel & Restauracja Dąbrówka w Jastrzębiu-Zdroju za ufundowanie nagrody głównej dla zwycięzców, którzy otrzymali voucher na obiad dla dwóch osób w restauracji Dąbrówka. Emilia Antończyk |
|