|
Aktualność
Warsztaty kulinarno – językowe „Malta od kuchni”
14 gru 2023, 20:05
W czasie zajęć uczniowie zostali zapoznani z tradycyjnymi potrawami menu codziennego Maltańczyka oraz zwyczajami żywieniowymi panującymi na Malcie. Podczas warsztatów uczniowie przyrządzali najbardziej popularne i lubiane potrawy spożywane zarówno przez Maltańczyków jak i turystów odwiedzających ten kraj. Przygotowali od podstaw uwielbianą kanapkę – Ftirę – typowo maltańską, jak również odmianę gozańską, bardziej znaną na sąsiedniej wyspie Gozo. Wykonali również najbardziej popularny deser, czyli pastizzi w dwóch odmianach – na słodko z nadzieniem z serka ricotta oraz na słono z nadzieniem z zielonego groszku. W czasie warsztatów uczniowie korzystali z przepisów w języku polskim i angielskim doskonaląc w ten sposób swoje umiejętności językowe. Uczniowie podczas zajęć byli bardzo zainteresowani nowymi potrawami oraz samym sposobem prowadzenia zajęć, a własnoręcznie przygotowane potrawy bardzo im smakowały. Przygotowany słownik branżowy polsko – angielski z gotowymi przepisami na wykonane potrawy jest dostępny na szkolnej stronie internetowej w zakładce związanej z projektami unijnymi, a forma papierowa zostanie zaprezentowana na spotkaniu podsumowującym projekt. Pozostanie również na wyposażeniu pracowni gastronomicznej, aby można było wykorzystywać przepisy kuchni maltańskiej na innych zajęciach . Małgorzata Holona Sfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Edukacji i Kultury (EACEA). Unia Europejska ani EACEA nie ponoszą za nie odpowiedzialności.
|
|