Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Aktualność

Warsztaty kulinarno – językowe „Malta od kuchni”

14 gru 2023, 20:05

W czasie zajęć uczniowie zostali zapoznani z tradycyjnymi potrawami menu codziennego Maltańczyka oraz zwyczajami żywieniowymi panującymi na Malcie.

Podczas warsztatów uczniowie przyrządzali najbardziej popularne i lubiane potrawy spożywane zarówno przez Maltańczyków jak i turystów odwiedzających ten kraj. Przygotowali od podstaw uwielbianą kanapkę – Ftirę – typowo maltańską, jak również odmianę gozańską, bardziej znaną na sąsiedniej wyspie Gozo. Wykonali również najbardziej popularny deser, czyli pastizzi w dwóch odmianach – na słodko z nadzieniem z serka ricotta oraz na słono z nadzieniem z zielonego groszku. W czasie warsztatów uczniowie korzystali z przepisów w języku polskim i angielskim doskonaląc w ten sposób swoje umiejętności językowe.

Uczniowie podczas zajęć byli bardzo zainteresowani nowymi potrawami oraz samym sposobem prowadzenia zajęć, a własnoręcznie przygotowane potrawy bardzo im smakowały.

Przygotowany słownik branżowy polsko – angielski z gotowymi przepisami na wykonane potrawy jest dostępny na szkolnej stronie internetowej w zakładce związanej z projektami unijnymi, a forma papierowa zostanie zaprezentowana na spotkaniu podsumowującym projekt. Pozostanie również na wyposażeniu pracowni gastronomicznej, aby można było wykorzystywać przepisy kuchni maltańskiej na innych zajęciach .

Małgorzata Holona

Sfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Edukacji i Kultury (EACEA). Unia Europejska ani EACEA nie ponoszą za nie odpowiedzialności.

LOGO_EARSMUS_NOWE.jpg