Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Aktualność

Kolejny warsztat kulinarny za nami

28 lut 2018, 16:10

Warsztaty prowadziła Anna Strażyńska – Szef Kuchni Tawerna Kapitańska w Oławie, która przez lata zdobywała doświadczenie wśród … gwiazd filmowych, TV i estrady. Artyści pokochali jej kulinarny kunszt i zachęcili do otwarcia restauracji, gdzie regularnie bywają. Anna Strażyńska jako Chef Cook w Tawernie Kapitańskiej, w tworzonym przez siebie menu, wykorzystuje najlepsze produkty pochodzące - w większości - z własnego gospodarstwa: warzywa, zioła, miody, jaja, a także ryby: pstrągi i jesiotry. W jej daniach goście Tawerny Kapitańskiej odkrywają tradycyjne smaki oraz te bardziej egzotyczne, pochodzące z różnych zakątków świata, tworzące bardzo harmonijny mariaż. 

Anna Strażyńska jest znawcą ryb i polskiej dojrzewającej wołowiny, nawiązuje daniami i smakami do przedwojennej kuchni polskiej, ale gotowała i szkoliła się też z mistrzami kuchni włoskiej i francuskiej, w której jest zakochana. Jest wielokrotną uczestniczką i jurorem konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą.

Drugą osobą prowadzącą warsztaty był Mateusz Wojnar- Szef Kuchni „u Klimosza”- Dom przyjęć i warzelnia, uczestnik Programu Telewizyjnego "Muzyczna Kuchnia" Damiana Holeckiego w maju 2011 r. Do niedawna szef kuchni w Hotelu MERCURE w Cieszynie. Praca w kuchni daje mu wiele satysfakcji, nieustannie się uczy i poznaje nowe tajniki sztuki kulinarnej, cechuje go profesjonalizm, dokładność i zaangażowanie we wszystko co robi. Należy do Stowarzyszenia Towarzystwo Pomocy Kucharzom Gastropiciel & Friends. Brał również udział w tworzeniu książki „Ślimaki - Kulinarna Podróż, o tym co zapomniane a przypomnienia warte”, w której znalazły się trzy z jego popisowych dań. Od kilku lat wspólnie z przyjaciółmi rok rocznie, zajmuje się przygotowywaniem Balu Charytatywnego na rzecz dzieci z Ośrodka Edukacyjno - Rehabilitacyjno - Wychowawczego w Ustroniu. 

Dwudziestu uczestników warsztatów pod okiem fachowców przygotowało potrawy z karpia, pstrąga, łososia, ośmiornicy, langustynek, muli, kalmarów i ostryg. Bardzo bogate menu warsztatów wywołało wiele emocji wśród uczestników, którzy niektóre owoce morza mieli okazję spróbować po raz pierwszy. 

- Ceviche z dorsza na sałatce z czerwonej cebuli i avocado,
- Krewetki w białym winie , w mleku kokosowym z chili,

- Mule z pomidorami , czosnkiem i białym winem,

- Finger food z owocami morza,

- Zupa rybna,
- Zupa tajska,

- Łosoś na sałatce z jabłka , selera naciowego i kopru włoskiego,

- Pstrąg z kaszą kuskus, grzybami i tymiankiem.

Podczas warsztatów nie zabrakło również Michała Bałazego - Ambasadora Kulinarnego Polski, który jest twarzą naszego projektu.

Iwona Wewióra