|
![]() ![]()
Aktualność
Kolejny warsztat kulinarny za nami
28 lut 2018, 16:10
Warsztaty prowadziła Anna Strażyńska – Szef Kuchni Tawerna Kapitańska w Oławie, która przez lata zdobywała doświadczenie wśród … gwiazd filmowych, TV i estrady. Artyści pokochali jej kulinarny kunszt i zachęcili do otwarcia restauracji, gdzie regularnie bywają. Anna Strażyńska jako Chef Cook w Tawernie Kapitańskiej, w tworzonym przez siebie menu, wykorzystuje najlepsze produkty pochodzące - w większości - z własnego gospodarstwa: warzywa, zioła, miody, jaja, a także ryby: pstrągi i jesiotry. W jej daniach goście Tawerny Kapitańskiej odkrywają tradycyjne smaki oraz te bardziej egzotyczne, pochodzące z różnych zakątków świata, tworzące bardzo harmonijny mariaż. Anna Strażyńska jest znawcą ryb i polskiej dojrzewającej wołowiny, nawiązuje daniami i smakami do przedwojennej kuchni polskiej, ale gotowała i szkoliła się też z mistrzami kuchni włoskiej i francuskiej, w której jest zakochana. Jest wielokrotną uczestniczką i jurorem konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą. Drugą osobą prowadzącą warsztaty był Mateusz Wojnar- Szef Kuchni „u Klimosza”- Dom przyjęć i warzelnia, uczestnik Programu Telewizyjnego "Muzyczna Kuchnia" Damiana Holeckiego w maju 2011 r. Do niedawna szef kuchni w Hotelu MERCURE w Cieszynie. Praca w kuchni daje mu wiele satysfakcji, nieustannie się uczy i poznaje nowe tajniki sztuki kulinarnej, cechuje go profesjonalizm, dokładność i zaangażowanie we wszystko co robi. Należy do Stowarzyszenia Towarzystwo Pomocy Kucharzom Gastropiciel & Friends. Brał również udział w tworzeniu książki „Ślimaki - Kulinarna Podróż, o tym co zapomniane a przypomnienia warte”, w której znalazły się trzy z jego popisowych dań. Od kilku lat wspólnie z przyjaciółmi rok rocznie, zajmuje się przygotowywaniem Balu Charytatywnego na rzecz dzieci z Ośrodka Edukacyjno - Rehabilitacyjno - Wychowawczego w Ustroniu. Dwudziestu uczestników warsztatów pod okiem fachowców przygotowało potrawy z karpia, pstrąga, łososia, ośmiornicy, langustynek, muli, kalmarów i ostryg. Bardzo bogate menu warsztatów wywołało wiele emocji wśród uczestników, którzy niektóre owoce morza mieli okazję spróbować po raz pierwszy. - Ceviche z dorsza na sałatce z czerwonej cebuli i avocado, - Mule z pomidorami , czosnkiem i białym winem, - Finger food z owocami morza, - Zupa rybna, - Łosoś na sałatce z jabłka , selera naciowego i kopru włoskiego, - Pstrąg z kaszą kuskus, grzybami i tymiankiem. Podczas warsztatów nie zabrakło również Michała Bałazego - Ambasadora Kulinarnego Polski, który jest twarzą naszego projektu. Iwona Wewióra |
|