|
Aktualność
Kuchnia molekularna
29 lis 2022, 17:51
Warsztaty “Dietetyczne desery. Sztuka dekorowania potraw z elementami kuchni molekularnej” poprowadził absolwent naszej szkoły, kucharz 5-cio gwiazdkowego kompleksu hotelowego – Konrad Rusin, którego talent kulinarny i kreatywność były doceniane na niejednym konkursie gastronomicznym. Podczas warsztatów uczniowie przygotowali bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli udekorowane tiulem, żelem z wiśni oraz kawiorem pomarańczowym. Uczestnicy nie tylko rozwinęli umiejętności kulinarne, ale także poznali techniki stosowane w kuchni molekularnej - otrzymując czyste smaki nietypowymi sposobami oraz w zaskakujących zestawieniach – jak w przypadku kawioru z pomarańczy. W zajęciach uczestniczyli zarówno uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych, szkoły branżowej o profilu kucharz, technikum hotelarskiego, a także liceum ogólnokształcącego o profilu biologiczno-chemicznym. Emilia Antończyk |
|