|
Aktualność
Mazurki na słodko i na słono
15 kwi 2022, 13:05
Mazurki wielkanocne to specjalność kuchni polskiej, a także ozdoba świątecznego stołu. Celem konkursu było podtrzymanie tradycji pieczenia mazurków i wyłonienie mistrza domowych wypieków. W konkursie wzięli udział uczniowie klas technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa oraz uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz w szkole branżowej I stopnia. Uczniowie biorący udział w konkursie kulinarnym “Mazurki na słodko i na słono” zdecydowanie postawili na słodkie smaki. Wśród mazurków znalazły się zarówno tradycyjne kajmakowe, jak również wersje z cytrynowym lemoncurd. W skład jury, pod przewodnictwem Dyrektor Szkoły - p. Ewy Mentel, wchodziły: doradca zawodowy p. Katarzyna Panfil, przewodnicząca Zespołu ds. Promocji p. Agata Tucka-Marek oraz nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: p. Anna Labza, p. Emilia Antończyk, p. Ewa Goraus, p. Małgorzata Holona i p. Beata Knopek. Po długich debatach i ocenie wyrobów wybrano zwycięzców konkursu. Ocenie podlegały następujące kryteria: estetyka podania, sposób wykonania, stopień trudności wybranych technik i metod produkcji, smak ciasta, smak zastosowanej masy lub kremu.
Wyróżnienie w kategorii estetyka otrzymały Anna Łoś i Dominika Kumor z kl. 1 cT , w kategorii dekoracja: Alicja Dziadek i Julia Wróbel z kl. 1cT, natomiast w kategorii innowacja: Monika Szymik i Marcin Piątek z kl. 1 c T. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy zapału do dalszej pracy. Emilia Antończyk |
|