Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Aktualność

„Para w Kuchni” w Korfantym za nami

26 paź 2022, 20:16

Do Zespołu Szkół Nr 2 zjechały się zespoły z całego województwa, aby zmierzyć się z zadaniem kulinarnym. Do konkursu przystąpiło 13 zespołów ze szkół o profilu gastronomicznym. Byli to uczniowie z Bierunia, Tychów, Nakła Śląskiego, Bielska-Białej, Wodzisławia Śląskiego, Rybnika, Ornontowic, Sosnowca oraz Jastrzębia-Zdroju. 

Po 150 minutach zmagań kulinarnych gotowe dania trafiły do oceny Jury. W pracach komisji konkursowej brali udział: 

1. JACEK DUDKA – Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, Członek Euro Toques Polska 

2. WIESŁAW WRÓBLEWSKI - właściciel firmy „Bałkańskie smaki” 

3. ŁUKASZ KOŃCZAK - Szef Kuchni, Restauracja „Amarone” - Hotel Gorczowski Chorzów 

4. ARKADIUSZ ORSZULIK - Szef Kuchni Restauracja „Dolce Vita” Ustroń 

5. DAMIAN GOTÓWKO- Szef kuchni Restauracji „Dąbrówka” w Jastrzębiu- Zdroju.

Po prezentacji i degustacji dań zostali wyłonieni zwycięzcy: 

1 miejsce: Aleksandra Kubarek i Julia Jarnot z PSZ Bieruń opiekunem Małgorzata Rybak 

2 miejsce: Julia Gilner i Natalia Kostka z ZS Nr 7 Tychy opiekun Agnieszka Kasprzyszyn 

3 miejsce: Aleksandra Dyrbuś i Katarzyna Knopik z ZSP Ornontowice opiekun Agnieszka Jasińska.

Przyznane zostały również wyróżnienia dla: 

• ZSG i H dla Michała Buczka i Bruno Drabika ,opiekun Barbara Ormaniec i Damian Wydra 

• ZSE Wodzisławia Śląskiego dla Julii Młynarskiej i Witolda Musioła, opiekun Judyta Lamża 

• ZS Nr 2 Jastrzębie-Zdrój dla Agaty Musioł i Tomasz Pisarek opiekun Ewa Goraus.

Członkowie Jury podsumowali konkurs twierdzeniem, że uczniowie zaprezentowali bardzo wysoki poziom dań. Sponsorami konkursu byli: 

1. Dariusz Cieśla – „HOTEL przy Młynie" RYBNIK

2. Rezydencja „Dolce Vita” USTROŃ 

3. Paweł Labza „Promos 24” ZABRZEG 

4. Rada Rodziców w ZS Nr 2 w Jastrzębiu -Zdroju 

5. „Bałkańskie smaki” Wiesław Wróblewski 

6. „TAD Pisarek" – Piekarnia Pawłowice

Gościem specjalnym na podsumowaniu konkursu była Pani Katarzyna Wolińska - inspektor Wydziału Edukacji w UM Jastrzębie-Zdrój.

Do pomocy przy konkursie byli zaangażowaniu uczniowie klasy 4dTg - PROFIL GASTRONOMICZNY.

Koordynator: Ewa Goraus i Anna Labza