|
Aktualność
„Para w Kuchni” w Korfantym za nami
26 paź 2022, 20:16
Do Zespołu Szkół Nr 2 zjechały się zespoły z całego województwa, aby zmierzyć się z zadaniem kulinarnym. Do konkursu przystąpiło 13 zespołów ze szkół o profilu gastronomicznym. Byli to uczniowie z Bierunia, Tychów, Nakła Śląskiego, Bielska-Białej, Wodzisławia Śląskiego, Rybnika, Ornontowic, Sosnowca oraz Jastrzębia-Zdroju. Po 150 minutach zmagań kulinarnych gotowe dania trafiły do oceny Jury. W pracach komisji konkursowej brali udział: 1. JACEK DUDKA – Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, Członek Euro Toques Polska 2. WIESŁAW WRÓBLEWSKI - właściciel firmy „Bałkańskie smaki” 3. ŁUKASZ KOŃCZAK - Szef Kuchni, Restauracja „Amarone” - Hotel Gorczowski Chorzów 4. ARKADIUSZ ORSZULIK - Szef Kuchni Restauracja „Dolce Vita” Ustroń 5. DAMIAN GOTÓWKO- Szef kuchni Restauracji „Dąbrówka” w Jastrzębiu- Zdroju. Po prezentacji i degustacji dań zostali wyłonieni zwycięzcy: 1 miejsce: Aleksandra Kubarek i Julia Jarnot z PSZ Bieruń opiekunem Małgorzata Rybak 2 miejsce: Julia Gilner i Natalia Kostka z ZS Nr 7 Tychy opiekun Agnieszka Kasprzyszyn 3 miejsce: Aleksandra Dyrbuś i Katarzyna Knopik z ZSP Ornontowice opiekun Agnieszka Jasińska. Przyznane zostały również wyróżnienia dla: • ZSG i H dla Michała Buczka i Bruno Drabika ,opiekun Barbara Ormaniec i Damian Wydra • ZSE Wodzisławia Śląskiego dla Julii Młynarskiej i Witolda Musioła, opiekun Judyta Lamża • ZS Nr 2 Jastrzębie-Zdrój dla Agaty Musioł i Tomasz Pisarek opiekun Ewa Goraus. Członkowie Jury podsumowali konkurs twierdzeniem, że uczniowie zaprezentowali bardzo wysoki poziom dań. Sponsorami konkursu byli: 1. Dariusz Cieśla – „HOTEL przy Młynie" RYBNIK 2. Rezydencja „Dolce Vita” USTROŃ 3. Paweł Labza „Promos 24” ZABRZEG 4. Rada Rodziców w ZS Nr 2 w Jastrzębiu -Zdroju 5. „Bałkańskie smaki” Wiesław Wróblewski 6. „TAD Pisarek" – Piekarnia Pawłowice Gościem specjalnym na podsumowaniu konkursu była Pani Katarzyna Wolińska - inspektor Wydziału Edukacji w UM Jastrzębie-Zdrój.
Do pomocy przy konkursie byli zaangażowaniu uczniowie klasy 4dTg - PROFIL GASTRONOMICZNY. Koordynator: Ewa Goraus i Anna Labza |
|