|
Aktualność
Warsztaty kulinarne w pizzerii
18 maj 2022, 10:53
“Nauczycielem wszystkiego jest praktyka" – Juliusz Cezar Uczniowie klasy gastronomicznej pod okiem szefa kuchni – pana Konrada Rusina oraz pizzaiolo Basta Cosi - pana Grzegorza Zagórskiego mieli możliwość przygotowania własnej pizzy, a podczas prelekcji poznali historię tej najsłynniejszej na świecie potrawy. Ponadto uczniowie podczas oprowadzenia po zakładzie gastronomicznym poznali stosowane w nim maszyny i urządzenia. Wykonanie pizzy w prawdziwej pizzerii było bardzo ciekawym doświadczeniem. Wszyscy uczestnicy z ogromną niecierpliwością oczekiwali na smaczne wypieki, aby na sam koniec móc dokonać ich degustacji. Warto wspomnieć, że szef kuchni Basta Cosi - Konrad Rusin to tegoroczny absolwent ZS Nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, laureat licznych konkursów kulinarnych, m.in. Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego “Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2021/22”. Serdecznie dziękujemy osobom prowadzącym warsztaty, a także właścicielowi Trattoria Pizzeria Basta Cosi w Żorach, panu Konradowi Janikowskiemu za umożliwienie przeprowadzenia szkolenia dla uczniów naszej szkoły. Emilia Antończyk |
|