|
Aktualność
Gastronomowie z wizytą w Wyższej Szkole Medycznej
13 gru 2016, 09:37
Warsztaty o tematyce „Słodko bez cukru” miały za zadanie zachęcić młodzież z klasy IV d T do zastąpienia cukru innymi, równie słodkimi, ale z pewnością bardziej zdrowymi i mniej kalorycznymi produktami. Zamiast cukru uczniowie do przygotowywania swoich wypieków używali:
Uczniowie mieli również możliwość zapoznania się z doskonałą alternatywą do słodzenia np.: herbaty jaką jest stewia, roślina zielona, której liści są o 35 razy słodsze niż cukier i prawie wcale nie posiadają kalorii. Młodzież przekonała się iż przygotowując chociażby ciasteczka owsiane czy bakaliowe wcale nie trzeba używać cukru bo daktyle, orzechy, rodzynki i inne suszone owoce w połączeniu z naturalnym miodem w zupełności wystarczą aby uzyskać ten sam efekt jak z zastosowaniem cukru. Mimo iż pogoda nam nie dopisała przed warsztatami skorzystaliśmy z okazji i odwiedziliśmy Jarmark bożonarodzeniowy odbywający się jak co roku na katowickim Rynku. Małgorzata Holona |
|