Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Aktualność

Gastronomowie z wizytą w Wyższej Szkole Medycznej

13 gru 2016, 09:37

Warsztaty o tematyce „Słodko bez cukru” miały za zadanie zachęcić młodzież z klasy IV d T do zastąpienia cukru innymi, równie słodkimi, ale z pewnością bardziej zdrowymi i mniej kalorycznymi produktami. Zamiast cukru uczniowie do przygotowywania swoich wypieków używali:

  • ksylitolu – otrzymywanego z brzozy, o 40 % mniejszej kaloryczności niż cukier;
  • erytrytolu – którego kaloryczność wynosi 0,2-0,4 kcal/1g, w porównaniu do cukru 4 kcal/1g.

Uczniowie mieli również możliwość zapoznania się z doskonałą alternatywą do słodzenia np.: herbaty jaką jest stewia, roślina zielona, której liści są o 35 razy słodsze niż cukier i prawie wcale nie posiadają kalorii.

Młodzież przekonała się iż przygotowując chociażby ciasteczka owsiane czy bakaliowe wcale nie trzeba używać cukru bo daktyle, orzechy, rodzynki i inne suszone owoce w połączeniu z naturalnym miodem w zupełności wystarczą aby uzyskać ten sam efekt jak z zastosowaniem cukru.

Mimo iż pogoda nam nie dopisała przed warsztatami skorzystaliśmy z okazji i odwiedziliśmy Jarmark bożonarodzeniowy odbywający się jak co roku na katowickim Rynku.

Małgorzata Holona