|
Aktualność
Uczennice klas gastronomicznych na Olimpiadzie
16 sty 2017, 21:23
Oprócz podstawowej wiedzy z zakresu gastronomii, w tym sporządzania potraw i napojów, organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta dziewczyny musiały wykazać się szeroką wiedzą z zakresu tematyki wiodącej jaką były produkty zbożowe – technologia i ich rola w żywieniu. Zadaniem uczestników, a było ich w sumie 73, było rozwiązanie testu składającego się z pytań zamkniętych, pytań typu prawda/fałsz oraz najtrudniejszych pytań przyporządkowania. W oczekiwaniu na ogłoszenie wyników organizatorzy przygotowali telekonferencję z głównym organizatorem i pomysłodawcą całej idei Olimpiady prof. dr hab. Janem Gawęckim z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, który przedstawił genezę wskazówek żywieniowych oraz bardzo ciekawy i inspirujący pokaz kulinarny ”Przełamywanie stereotypów o produktach i sposobach serwowania potraw” prowadzony przez absolwentów tamtejszej szkoły – szefów restauracji „Szamma” Macieja Janiszewskiego i Mirosława Stańczaka. Ostatecznie po bardzo zaciekłej i wyrównanej walce dziewczyny zajęły 13 i 20 miejsce. Serdecznie gratulujemy i czekamy z niecierpliwością na kolejną edycję i śmiałków, którzy podejmą się tego wezwania za rok. Tych wszystkich, którzy byliby zainteresowani przyszłoroczną edycją Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, której tematyką wiodącą będą: „Owoce i warzywa - przetwórstwo i rola w żywieniu” zapraszam już teraz do kontaktu ze mną. Małgorzata Holona |
|