Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Aktualność

Atrakcyjne Mazurki i Fit Babki

30 mar 2021, 22:55

Tegoroczny konkurs wielkanocny odbywał się online. Zadaniem uczniów było przygotowanie w warunkach domowych wybranej potrawy i przesłanie jej zdjęcia wraz z recepturą. W skład komisji konkursowej weszli nauczyciele przedmiotów gastronomicznych oraz gościnnie pani pedagog.

W kategorii tradycyjny mazurek wielkanocny oceniany był sposób dekoracji, natomiast w kategorii dietetyczna babka oceniana była pomysłowość na recepturę w wersji "FIT".

Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem, zwłaszcza kategoria Fit Babka, gdyż wpłynęło aż 12 prac konkursowych. W przypadku mazurka o podium rywalizowało 6 osób.

Wyniki konkursu w kategorii tradycyjny mazurek wielkanocny:

  • I miejsce - Tomasz Pisarek z klasy 2dTG
  • II miejsce – Magdalena Szuścik z klasy 3eT
  • III miejsce - Elena Naperotti z klasy 2dTG

Wyniki konkursu w kategorii dietetyczna babka:

Nagroda specjalna za niezwykłą kompozycję artystyczną – Konrad Rusin z klasy 3eT

Konrad przygotował babkę na mące kokosowej z karobem. Dodatkowo kompozycję uzupełniały żel z arbuza i malin, krem z karmelizowaną cytryną, owoce, mikrozioła, jadalne złoto i liofilizowany ananas.

I miejsce – Weronika Stankowska z klasy 2cTp

Weronika przygotowała babkę bezglutenową, bez tłuszczu i bez cukru - z mąki ryżowej, kukurydzianej, jogurtu i jajek. Jako zamiennik cukru został użyty erytrytol.

II miejsce – Katarzyna Zalewska z klasy 2cTp

Kasia zaprezentowała babkę owsianą, wypieczoną bez użycia mąki, na bazie płatków owsianych, jajek, jogurtu,
z zastosowaniem erytrytolu zamiast cukru, całość oblana została gorzką czekoladą.

III miejsce – Agata Musioł z klasy 2dTG

Agata przygotowała babkę jogurtową z mąki kukurydzianej w towarzystwie zajączka wielkanocnego na bazie mąki kokosowej i mleka kokosowego.

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom, nagrody będzie można odbierać indywidualnie po uzgodnieniu terminu
z organizatorami.

Zespół gastronomiczny