|
Aktualność
I miejsce w konkursie kulinarnym
28 wrz 2021, 15:58
W sobotę, 25 września br., na placu przy Urzędzie Gminy w Pawłowicach odbyły się obchody “Śląskiego Święta Karpia”, zorganizowane przez Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj”, Gminę Pawłowice i Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. Już od wczesnych godzin porannych można było obserwować zmagania uczniów szkół gastronomicznych walczących w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych. Naszą szkołę reprezentowała Zofia Wekwejt z klasy 3cTp. Zadaniem uczestników było przygotowanie potrawy z udziałem karpia. Zosia przygotowała karpia z gołąbkiem z dodatkiem pikli z czerwonej cebuli oraz rzodkiewki w sosie z kiszonej kapusty. Przyrządzona potrawa zachwyciła jury, dzięki czemu Zofia uzyskała 1-sze miejsce w mistrzostwach. Szczególne podziękowania dla ucznia maturalnej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych - Konrada Rusina - szefa kuchni BASTA COSI Trattoria Pizzeria, za współpracę i pomoc w opracowaniu receptury dania konkursowego. Beata Knopek |
|