Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Aktualność

I miejsce w konkursie kulinarnym

28 wrz 2021, 15:58

W sobotę, 25 września br., na placu przy Urzędzie Gminy w Pawłowicach odbyły się obchody “Śląskiego Święta Karpia”, zorganizowane przez Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj”, Gminę Pawłowice i Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

Już od wczesnych godzin porannych można było obserwować zmagania uczniów szkół gastronomicznych walczących w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych.

Naszą szkołę reprezentowała Zofia Wekwejt z klasy 3cTp. Zadaniem uczestników było przygotowanie potrawy z udziałem karpia. Zosia przygotowała karpia z gołąbkiem z dodatkiem pikli z czerwonej cebuli oraz rzodkiewki w sosie z kiszonej kapusty. Przyrządzona potrawa zachwyciła jury, dzięki czemu Zofia uzyskała 1-sze miejsce w mistrzostwach.

Szczególne podziękowania dla ucznia maturalnej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych - Konrada Rusina - szefa kuchni BASTA COSI Trattoria Pizzeria, za współpracę i pomoc w opracowaniu receptury dania konkursowego.

Beata Knopek