|
Aktualność
Konkurs "Tradycyjnie i zdrowo"
7 sty 2020, 19:57
Wszyscy uczniowie wykazali się pomysłowością. Jury konkursowe oceniało nie tylko smak i wygląd potrawy, ale także uwzględniono zgodność wykonania zadania z tematyką konkursu, kreatywność, utrzymanie porządku na stanowisku pracy, a także pracę zgodną z przepisami BHP. Pierwsze miejsce zajęła drużyna z klasy III d T - Bartosz Makowski i Aleksandra Jarosiewicz, wykonując "Tatar z karpia w sosie szczawiowo-miodowym". Drugie miejsce otrzymali Konrad Rusin i Norbert Aredndarski z klasy II e T za przygotowanie "Mini wigilii - pierożki nadziewane karpiem z sosem demi glace tymiankowym z suszonym burakiem". Trzecie miejsce uzyskały uczennice klasy II e T: Weronika Krzyżaniak i Paulina Sypiół, które przygotowały "Dorsza w sosie piernikowym". Jednym z celów konkursu było było uświadomienie, jak duże znaczenie dla zdrowia i samopoczucia ma prawidłowe odżywianie oraz jakość i sposób wytwarzania produktów. Żywność ekologiczna to określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego. W takim rolnictwie nie używa się nawozów sztucznych i pestycydów. Pewność, co do ekologicznego pochodzenia produktu, mamy tylko wtedy, gdy posiada on certyfikat wydany przez upoważnioną jednostkę. Nagrody dla uczestników ufundowane zostały przez Radę Rodziców, a także z funduszu na działania prozdrowotne. Emilia Antończyk i Beata Knopek |
|