|
Aktualność
Kuchnia w stylu FIT
4 paź 2021, 19:37
Podczas warsztatów młodzież miała możliwość przygotowania potraw w stylu fit. Uczniowie z dużym zaangażowaniem przygotowali dietetyczne wersje swoich ulubionych dań. Przyrządzone zostały: fit pizza z kurczakiem, sałatka z grillowanym kurczakiem, szakszuka, a także placuszki jogurtowe z musem owocowym. Warsztaty prowadził szef kuchni Łukasza Melka, opiekę nad uczniami sprawowały: wychowawczyni klasy 1 c T, pani Emilia Antończyk oraz pani Aneta Cholewa. Uczniowie mieli możliwość udziału w bezpłatnych warsztatach kulinarnych w ramach projektu, realizowanego przez Śląską Wyższą Szkołę Medyczną w Katowicach. Projekt „Wiedza, rozwój, zdrowie – warsztaty edukacyjne dla młodzieży – Trzecia Misja Uczelni” dofinansowany jest z Funduszy Europejskich, a jego głównym celem jest podniesienie kompetencji osobistych, zawodowych ogólnych i komunikacyjnych. Projekt promuje m.in. zdrowe nawyki żywieniowe wśród młodzieży, rozwija ich zainteresowania, pasje i ciekawość poznawczą. Przybliża młodzieży środowisko akademickie i może wpłynąć na ich przyszłe wybory dotyczące zawodu, np. dietetyka. Emilia Antończyk |
|