|
Aktualność
Nasi stażyści w lizbońskich przedsiębiorstwach
23 kwi 2023, 16:27
„Brico Dépôt” to sieć składów remontowo-budowlanych. Na obrzeżach Lizbony znajdują się duży supermarket i magazyn, w których pracują logistycy: Paulina, Jakub, Konrad, Marko i Maciek. Ich zadaniami są między innymi: rozmieszczanie towaru na półkach sklepowych zgodnie z dokumentacją magazynową, nadawanie cen ewidencyjnych towarom dostarczanym do magazynu i inwentaryzacja dostarczonych do magazynu towarów. Logistycy uczą się ponadto używania profesjonalnych urządzeń manipulacyjnych, np.: wózków paletowych ręcznych lub innych urządzeń transportowych zgodnie z zasadami BHP W obiekcie „Tivoli Oriente Hotel” swoje praktyki odbywają technicy żywienia i usług gastronomicznych: Natalia, Kasia i Zosia, które biorą udział w przygotowywaniu posiłków dla gości hotelowych, obróbce wstępnej produktów, obieraniu warzyw, przygotowywaniu pizzy, sosów, makaronów. Poznają ponadto stanowiska pracy, doświadczają nowych smaków, poznają nowe przepisy, między innymi z użyciem owoców morza. W tym samym miejscu, lecz na innych stanowiskach pracuje Natalia, która jest uczennicą IV klasy technikum hotelarskiego. Jej zadaniem jest obsługa gości w restauracji hotelowej podczas śniadań i lunchów, przygotowywanie stołów i zastawy stołowej na przybycie zagranicznych gości, między innymi z Niemiec, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii. Anglojęzyczną obsługę klientów i produkty przedsiębiorstwa „Horto do Campo Grande” poznają z bliska Bożena i Ola. Zajmują się ponadto pielęgnacją roślin, utrzymaniem porządku w centrum ogrodniczym i tworzeniem kompozycji roślinnych. Przedsiębiorstwo posiada również specjalny oddział poświęcony uprawie różnych odmian bonsai. Zgodnie z filozofią zen o roślinki troszczy się, przy pomocy pęsety, małych specjalnych nożyczek przeznaczonych do bonsai oraz innego niezbędnego sprzętu Gabrysia – troskliwie przycinając, podlewając, odchwaszczając i odżywiając rośliny. Nasi panowie architekci krajobrazu: Dawid i Jakub w praktyce poznają działanie „Espacos verdes”. Zapoznali się z terenami zielonymi wokół Uniwersytetu w Lizbonie, planując rozwiązania przestrzenne i inwentaryzując roślinność oraz obiekty będące na tym terenie. Poznali ponadto sposoby zagospodarowania terenu wokół budynku mieszkalnego jednorodzinnego – zarówno na poziomie projektowym, jak i wykonawczym. Szczególna wartością dodaną jest poznanie struktury zagospodarowania zielonych dachów – część ogrodu będzie się znajdowała na budynku. Nieodzownym elementem praktyk w terenie i miejscowych zakładach pracy oraz przedsiębiorstwach jest konieczność stałego pokonywania bariery językowej, nie tylko w języku angielskim, ale i portugalskim, bo klienci lizbońskich przedsiębiorstw to przede wszystkim miejscowi mieszkańcy, nierzadko nieznający języka angielskiego. Ponadto staż to nieustający trening kompetencji miękkich, takich jak: radzenie sobie ze stresem, organizacja pracy i zarządzania własnym czasem, kreatywność, radzenie sobie z krytyką, skupienie na celu i nastawienie na realizację zadań przystosowywanie się do zmieniającego się środowiska, otwartość na nowe rozwiązania, umiejętność uczenia się i pracy w zespole. Dzięki organizacji przyjmującej Casa da Educação oraz zaangażowaniu wyjątkowego przewodnika – Miguela – poznaliśmy urokliwe miejsca Lizbony. Za trasie zwiedzania znalazł się Panteon Narodowy, który jest miejscem uhonorowania i zachowania pamięci o obywatelach portugalskich, którzy wyróżnili się poprzez służbę dla kraju, Zamek Świętego Jerzego zbudowany w początkach XII wieku, czy słynne azulejos w dzielnicy Alfama. Ponadto niezwykły drewniany tramwaj nr 28, którego pierwszą linię otwarto w 1914 roku nie ma już przed uczniami tajemnic. Aleksandra Cichoń Katarzyna Śnieg Miejsca praktykSfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Edukacji i Kultury (EACEA). Unia Europejska ani EACEA nie ponoszą za nie odpowiedzialności. |
|