Aktualność
Para w kuchni
29 paź 2021, 23:58
Zgodnie z tradycją wojewódzkiego konkursu kulinarnego "Para w kuchni" zadaniem uczestników było sporządzenie dania głównego z zastosowaniem obowiązkowej pary składników. W tym roku motywem przewodnim były żeberka oraz ziemniaki. O główną nagrodę oraz tytuł mistrza kulinarnego rywalizowało aż 9 drużyn z całego województwa. Pod czujnym okiem jury, zespoły 2-osobowe przygotowały po trzy porcje żeberek z ziemniakami stosując dowolne dodatki oraz metody i techniki kulinarne. Skład jury: - Łukasz Skonieczny – szef kuchni w Restauracji M-17 w Rybniku
- Michał Florczak - manager, kierownik gastronomii w Restauracji M-17 w Rybniku
- Arkadiusz Orszulik - szef kuchni, terapeuta zajęciowy w Zakładzie Aktywności Zawodowej 'Wspólna Pasja” w Żorach
- Konrad Rusin - szef kuchni Trattoria Pizzeria Basta Cosi w Żorach
- Laura Golly - nauczyciel wylosowany wśród opiekunów uczestników konkursu
Po długich debatach zostali wyłonieni zwycięzcy, chociaż dla oceniających było to nie lada wyzwanie. - I - miejsce zajęła drużyna z reprezentująca CKZiU, Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskie w Sosnowcu,
w składzie: ALAN KOPCZACKI i OSKAR STACH danie: „Dekonstrukcja żeberka/ fondant ziemniaczany/ puree z palonego kalafiora/ warzywa karmelizowane/ sos miętowy” - II - miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku - Białej: KACPER DRAŁUS
i JAKUB SZLAGA danie: „Żeberka marynowane w coca-coli/ gratin z ziemniaka i dyni/ puree z pasternaku i jabłka/ kawior z kiszonego ogórka/ pasztecik z żeberka" - III – miejsce zajął JAKUB CZERNIA i OLIWIER OLSZÓWKA z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
danie: „Żebro wieprzowe/ assiette z ziemniaka” - Wyróżnienie powędrowało do drugiej drużyny z z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku - Białej, w składzie: KAMILA MROZEK i KONRAD BUCAŁA
danie: „Żeberka marynowane w porterze/ sos jeżynowy/ zielony krokiecik z ziemniaka i kaszanki/ chips z kaszy gryczanej" Nagrody dla uczestników konkursu ufundowali: - Dariusz Cieśla – Dyrektor Hotelu przy Młynie w Rybniku
- Konrad Janikowski – Właściciel Trattoria Pizzeria Basta Cosi w Żorach
- Arkadiusz Orszulik – Zakład Aktywności Zawodowej „Wspólna Pasja” w Żorach
- Rada Rodziców przy Zespole Szkół Nr 2 w Jastrzębiu - Zdroju
Surowce spożywcze w postaci żeberek wieprzowych uczestnicy konkursy mieli do dyspozycji dzięki
- Zakładowi Wędliniarskiemu Piotr Gruner w Jastrzębiu-Zdroju.
Serdeczne podziękowania dla wiceprezydenta miasta Jastrzębie-Zdrój - pana Robeta Cichowicza, za ufundowanie pucharów konkursowych. Konkurs zorganizowała pani Ewa Goraus, nauczyciel przedmiotów zawodowych, z pomocą zespołu gastronomicznego, w składzie: Anna Labza, Małgorzata Holona, Beata Knopek i Emilia Antończyk.
Zwycięzcom gratulujemy, a pozostałym uczestnikom życzymy dalszego zapału do pracy. Ewa Goraus
|