Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Aktualność

Para w kuchni

29 paź 2021, 23:58

Zgodnie z tradycją wojewódzkiego konkursu kulinarnego "Para w kuchni" zadaniem uczestników było sporządzenie dania głównego z zastosowaniem obowiązkowej pary składników. W tym roku motywem przewodnim były żeberka oraz ziemniaki. O główną nagrodę oraz tytuł mistrza kulinarnego rywalizowało aż 9 drużyn z całego województwa. Pod czujnym okiem jury, zespoły 2-osobowe przygotowały po trzy porcje żeberek z ziemniakami stosując dowolne dodatki oraz metody i techniki kulinarne.

Skład jury:

  • Łukasz Skonieczny – szef kuchni w Restauracji M-17 w Rybniku
  • Michał Florczak - manager, kierownik gastronomii w Restauracji M-17 w Rybniku
  • Arkadiusz Orszulik - szef kuchni, terapeuta zajęciowy w Zakładzie Aktywności Zawodowej 'Wspólna Pasja” w Żorach
  • Konrad Rusin - szef kuchni Trattoria Pizzeria Basta Cosi w Żorach
  • Laura Golly - nauczyciel wylosowany wśród opiekunów uczestników konkursu

Po długich debatach zostali wyłonieni zwycięzcy, chociaż dla oceniających było to nie lada wyzwanie.

  • I - miejsce zajęła drużyna z reprezentująca CKZiU, Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskie w Sosnowcu,
    w składzie: ALAN KOPCZACKI i OSKAR STACH
    danie: „Dekonstrukcja żeberka/ fondant ziemniaczany/ puree z palonego kalafiora/ warzywa karmelizowane/ sos miętowy”
  • II - miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku - Białej: KACPER DRAŁUS
    i JAKUB SZLAGA
    danie: „Żeberka marynowane w coca-coli/ gratin z ziemniaka i dyni/ puree z pasternaku i jabłka/ kawior z kiszonego ogórka/ pasztecik z żeberka"
  • III – miejsce zajął JAKUB CZERNIA i OLIWIER OLSZÓWKA z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
    danie: „Żebro wieprzowe/ assiette z ziemniaka”
  • Wyróżnienie powędrowało do drugiej drużyny z z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku - Białej, w składzie: KAMILA MROZEK i KONRAD BUCAŁA
    danie: „Żeberka marynowane w porterze/ sos jeżynowy/ zielony krokiecik z ziemniaka i kaszanki/ chips z kaszy gryczanej"

Nagrody dla uczestników konkursu ufundowali:

  • Dariusz Cieśla – Dyrektor Hotelu przy Młynie w Rybniku
  • Konrad Janikowski – Właściciel Trattoria Pizzeria Basta Cosi w Żorach 
  • Arkadiusz Orszulik – Zakład Aktywności Zawodowej „Wspólna Pasja” w Żorach
  • Rada Rodziców przy Zespole Szkół Nr 2 w Jastrzębiu - Zdroju

Surowce spożywcze w postaci żeberek wieprzowych uczestnicy konkursy mieli do dyspozycji dzięki

  • Zakładowi Wędliniarskiemu Piotr Gruner w Jastrzębiu-Zdroju.

Serdeczne podziękowania dla wiceprezydenta miasta Jastrzębie-Zdrój - pana Robeta Cichowicza, za ufundowanie pucharów konkursowych. 

Konkurs zorganizowała pani Ewa Goraus, nauczyciel przedmiotów zawodowych, z pomocą zespołu gastronomicznego,
w składzie: Anna Labza, Małgorzata Holona, Beata Knopek i Emilia Antończyk.

 Zwycięzcom gratulujemy, a pozostałym uczestnikom życzymy dalszego zapału do pracy.

Ewa Goraus