Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Aktualność

Śląska kaczka sous vide

12 lis 2016, 20:27

W zmaganiach wzięło udział 16 drużyn uczniowskich ze szkół z Tczewa, Świnoujścia, czeskiej Stonavy, Marklowic, Wisły, Rydułtów, Ornontowic, Katowic i Wodzisławia. Ich zadaniem było przygotować w ciągu 120 minut 3 porcje dania głównego na bazie filetu z kaczki metodą sous vide i tradycyjnych dodatków z Kuchni Śląskiej wraz z dekoracją według nadesłanych wcześniej autorskich przepisów.

Ostatecznie zostali wyłonieni zwycięscy:

  • 1 miejsce - Michał Kowalski i Sara Ulfig – Zespół Szkół Gastronomicznych, Katowice;
  • 2 miejsce - Wiktoria Warzeszka i Paulina Matloch – ZSE, Wodzisław Śląski;
  • 3 miejsce - Krzysztof Winkler i Damian Leszczyński – ZSE, Wodzisław Śląski;

Cały przebieg konkursu uświetnił pokaz kulinarny mistrza Remigiusza Rączki, który zaprezentował zgromadzonej publiczności swoją popisową wersję piersi z kaczki w różnych odsłonach. Stół prezentujący potrawy konkursowe był udekorowany rzeźbami w owocach wykonanymi przez wicemistrza Europy w carvingu pana Mirosława Bobrowskiego.

Beata Knopek