|
![]() ![]()
Aktualność
Śląska kaczka sous vide
12 lis 2016, 20:27
W zmaganiach wzięło udział 16 drużyn uczniowskich ze szkół z Tczewa, Świnoujścia, czeskiej Stonavy, Marklowic, Wisły, Rydułtów, Ornontowic, Katowic i Wodzisławia. Ich zadaniem było przygotować w ciągu 120 minut 3 porcje dania głównego na bazie filetu z kaczki metodą sous vide i tradycyjnych dodatków z Kuchni Śląskiej wraz z dekoracją według nadesłanych wcześniej autorskich przepisów. Ostatecznie zostali wyłonieni zwycięscy:
Cały przebieg konkursu uświetnił pokaz kulinarny mistrza Remigiusza Rączki, który zaprezentował zgromadzonej publiczności swoją popisową wersję piersi z kaczki w różnych odsłonach. Stół prezentujący potrawy konkursowe był udekorowany rzeźbami w owocach wykonanymi przez wicemistrza Europy w carvingu pana Mirosława Bobrowskiego. Beata Knopek |
|