|
Aktualność
Warsztaty kuchni maltańskiej
4 gru 2019, 14:12
Uczniowie podczas warsztatów kulinarnych mieli możliwość zapoznania się z tradycyjnymi potrawami kuchni maltańskiej, w której codziennie ścierają się wpływy brytyjskie, włoskie, śródziemnomorskie, a wszystko doprawione jest szczyptą bliskowschodnich przypraw. Uczniowie klasy II e T oraz III a BS przygotowali timpanę, danie, które łączy w sobie włoską lasagne, grecka musakę. Jest to bowiem zapiekanka makaronowa z włoskim mięsnym sosem bolońskim, serem i jajami, przykryta ciastem francuskim i zapieczona. Timpana jest hitem wśród smakoszy zapiekanych dań. Uczniowie klasy III d T przygotowali pastizzi - przysmak z ciasta francuskiego w dwóch wersjach: z nadzieniem z sera ricotta i parmezanu oraz z nadzieniem z musu groszkowego z cebulą i curry. Potrawą przygotowaną na deser było aromatyczne rumowe ciasto ze śliwkami i cynamonem. Warsztaty poprowadziła nauczycielka przedmiotów zawodowych - p. E. Antończyk - jedna z uczestniczek projektu Programu Erasmus+ Mobilność kadry edukacji szkolnej - „Aktywność. Rozwój. Zaangażowanie”. Surowce na przygotowanie potraw zostały zakupione w ramach projektu. Emilia Antończyk Publikacje zostały zrealizowane przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej. Publikacje odzwierciedlają jedynie stanowisko jej autorów i Komisja Europejska oraz Narodowa Agencja Programu Erasmus+ nie ponoszą odpowiedzialności za ich zawartość merytoryczną. PUBLIKACJA BEZPŁATNA |
|