Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Aktualność

WARSZTATY GASTRONOMICZNE Z ROBERTEM SOWĄ

26 maj 2015, 21:47

Robert Sowa to znany kreator smaków, wiceprezes elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, autor kulinarnych publikacji, gospodarz programów telewizyjnych, mistrz wielu znanych kucharzy, laureat kulinarnych konkursów. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, przygotowywał menu dla pasażerów Polskich Linii Lotniczych LOT.

Jako wielbiciel dobrego jedzenia, ambasador ryb i owoców morza, propagator dań prostych, ciekawych, a przede wszystkim zdrowych zaproponował uczniom przygotowanie oryginalnych potraw, o których ze szczegółami w trakcie trwania warsztatów opowiadał.

Uczniowie: Anna Strzoda, Ewa Wowra, Patrycja Hojbach, Tomasz Kwiecień, Sandra Kotwicka, Iwona Wyrobek, Karolina Zelent, Mateusz Ożana, Dawid Pustelnik, Paulina Kosiorek, Agata Foks, Monika Wysocka, Przemysław Przybyła, Sylwia Szczepaniak, Magdalena Bołaz, Anna Wieczorek, Natalia Hampel, Klaudia Adamczyk, Gabriela Czuba, Dawid Deska, Krzysztof Kolorz, Jonatan Makowski, Patrycja Jankowska i Paweł Figórski w napięciu i ze zdenerwowaniem rozpoczęli przygodę z sushi z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Uczestnicy warsztatów mieli okazję utrwalić w sposób praktyczny swoją wiedzę na temat tej potrawy i spróbować poszczególnych składników używanych do jej przygotowania. Poprzez pracę z tym surowcem przekonali się że sushi to wcale nie taka straszna potrawa , bardzo smaczna i łatwa w wykonaniu nawet w warunkach domowych.

Pieczone filety z łososia z sosem z sera pleśniowego ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii poprzez swoje walory organoleptyczne przekonały większość uczniów do szpinaku tak bardzo niesłusznie znienawidzonego. Dodatkowe informacje uzyskane od pana Roberta na temat właściwego sposobu jego przyrządzania oraz odpowiednio dobranych przyprawach dodatkowo przekonały uczniów o konieczności jego spożywania.

Bardzo ciekawą propozycją pod względem smakowym okazała się polędwica z dorsza z sosem z ogórków kiszonych i koperkiem. Dla większości uczniów takie połączenie ryby z warzywami okazało się fantastyczne w smaku a jednocześnie bardzo proste w wykonaniu.

Jeszcze raz warto podkreślić, iż wspaniały smak wszystkich potraw wykonanych przez młodzież pod okiem pana Roberta zagwarantowały specjalnie dobrane przyprawy firmy „Prymat”.

Poniedziałkowy kurs nie był jednak tylko lekcją gotowania. Spotkanie to na pewno będzie cennym doświadczeniem dla uczniów oraz na długo pozostanie w ich pamięci. Po bardzo atrakcyjnej ale też wyczerpującej dla uczniów części praktycznej, nasz Gość osobiście podziękował i pogratulował wspaniałej pracy wszystkim uczestnikom warsztatów wręczając im autorską książkę: „Cztery pory roku” z dedykacją. Każdy z uczestników warsztatów otrzymał również upominki od firmy „Prymat” oraz certyfikat odbycia warsztatów, który w przyszłości będzie z pewnością atutem w poszukiwaniu pracy przez uczniów.

Jeszcze raz w imieniu uczniów i nauczycieli uczestniczących w warsztatach pragniemy podziękować Panu Robertowi i firmie Prymat za bardzo ciekawą lekcję gotowania oraz za wielką życzliwość i miłą atmosferę jaką wspólnie stworzyliśmy.

Małgorzata Holona