W roku szkolnym 2017/2018 uczniowie klas hotelarskich uczestniczą w projekcie „Innowacja kształcenia w dziedzinie turystyki czesko-polskiego pogranicza w odniesieniu do potrzeb rynku pracy”.
Warsztaty w ramach projektu unijnego, podczas których młodzi hotelarze sporządzali kolorowe
i ogólnie znane trunki, ich podstawą były m.in. rum, gin i czysta wódka Havana Club.
Prelekcja pt: „Protokół dyplomatyczny i savoir-vivre podczas obsługi konsumenta” w ramach projektu z czeską Szkołą Hotelarsko - Gastronomicznej w Šilheřovicach.
Hotelarka na podium
Uczennica z klasy IV e T Justyna Marcol zajęła III miejsce w X edycji konkursu dla uczniów uczących się w zawodzie technik hotelarstwa „Hotelarstwo w teorii i w praktyce” zorganizowanym przez Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1 w Raciborzu.
Wycieczka hotelarzy do Kompleksu Dąbrówka
Wycieczka do hoteli:
Best Western Premier Hotel Forum Katowice ****
Vienna House Easy Angelo ****.
Focus Hotel Katowice Chorzów ***
Wycieczka przedmiotowa Hotel Holiday Inn **** Hotel Shuma *** w Dąbrowie Górniczej
Hotelarze na praktyce zawodowej
Quality System Hotel ***
Praktyki odbywałyśmy w Krakowie w hotelu Quality System. Jest to obiekt typu biznesowego i turystycznego przeznaczony dla ludzi biznesu i grup zorganizowanych. Zlokalizowany jest 5 kilometrów od centrum miasta i 12 kilometrów od lotniska Balice. Wokół znajdują się liczne centra handlowe oraz środki komunikacji miejskiej. Hotel posiada 106 pokoi w tym kilka pokoi przystosowanych dla osób niepełnosprawnych. W hotelu znajduje się restauracja Rosso Nero, która posiada bogate menu i pomieści do 85 osób. Obiekt oferuje usługę wynajmu sal konferencyjnych.
Sale konferencyjne A mieszczącą 35 osób i sale B do 23 osób.
W czasie praktyk wiedzę nabytą w szkole wykorzystałyśmy w praktyce. Pracowałyśmy na rożnych stanowiskach takich jak restauracja, recepcja i housekeeping. Nasza praca na restauracji polegała na obsłudze gości w trakcji śniadań oraz dbania o czystość restauracji. Natomiast na recepcji zajmowałyśmy się zameldowaniem i wymeldowaniem gości, dokonywaniem rezerwacji, preautoryzacją, sprzedażą i fiskalizacją. Do naszych obowiązków należało również odbieranie telefonów, tworzenie listy śniadań oraz magnetyzowaniem kart do pokoi. W trakcie pracy na służbie pięter nauczyłyśmy się sposobu szybkiego sprzątania. Dbałyśmy nie tylko o porządek pokoi ale i całego hotelu.
Spędziłyśmy tutaj 4 tygodnie. W recepcji hotelowej naszym zadaniem było uzupełnianie danych w bazach mailingowych, raportów kasowych, praca w programie CHART, zapoznano nas również z folderami i tabelkami, które są nieodłącznym elementem pracy w recepcji hotelu.
W dziale gastronomii obsługiwałyśmy gości w porach wydawania posiłków, miałyśmy również okazję pracować w dziale służby pięter, w której oprócz wykonywania podstawowych obowiązków pokojowych miałyśmy przyjemność serwować gościom romantyczne kolacje do pokoju. Na specjalne życzenie gości układałyśmy serce z płatków róż na łóżkach. Przez cały pobyt miałyśmy styczność z różnym gośćmi, co nauczyło nas jak ważne jest indywidualne podejście do klienta.
Chwile spędzone w hotelu oraz osoby, które mogłyśmy poznać pozostaną w naszej pamięci na długo.
Aneta Jędrszczyk & Natalia Mącznik
Galeria zdjęć
Wybrane sukcesy uczniów klas hotelarskich
III miejsce w międzyszkolnym konkursie ""Hotelarstwo w teorii i praktyce" w Hotelu Racibor*** w Raciborzu - uczennica: Justyna Marcol
II i IV miejsce w międzyszkolnym konkursie "Hotelarstwo w teorii i praktyce" w Hotelu Polonia w Raciborzu - uczennice: Paulina Tulko oraz Dominika Siergiej
II miejsce w międzyszkolnym konkursie na "Stół Wielkanocny - INACZEJ" - uczennice: Sandra Mancewicz, Marta Banyś
I miejsce w międzyszkolnym konkursie "Prezentacja stołów świątecznych w Hotelu Dąbrówka” – uczniowie: Marta Banyś, Aneta Mendrela, Dorota Brzoza, Dominika Barciok, Paulina Tulko, Magdalena Nalepa