Zespół Szkół Nr 2

im. Wojciecha Korfantego

ul. Poznańska 1a

44-335 Jastrzębie-Zdrój


tel.:
32 471 16 33

Aktualność

Hotelarze i Gastronomowie w Portugalii

4 kwi 2019, 22:23

Hotelarze i gastronomowie to już druga grupa uczniów Korfantego, która odbywa staż w ramach projektu „Przystanek Portugalia – zagraniczne praktyki zawodowe”. Hotelarze pracują w hotelach 3- i 4- gwiazdkowych w centrum Lizbony, takich jak: Sana Reno, Sana Malhoa, Gat Rossio i As Hotel Lisboa. Gastronomowie pracują w dużych restauracjach usytuowanych w centrum miasta, jak Cafe Imperio i Restaurante Sabor Mineiro oraz w restauracji hotelowej – Fenix Hotels Lisboa.

W pierwszym dniu praktyk uczniowie zostali zapoznani ze strukturą organizacyjną zakładów, zasadami BHP oraz z obowiązującymi przepisami panującymi w danym dziale. Podczas kolejnych dni uczniowie przystąpili do pracy. Gastronomowie zajęli się aranżacją sali i stołów, przygotowywaniem dań głównych, przygotowywaniem i dekorowaniem popularnych w Portugalii wyrobów cukierniczych. Hotelarze przystąpili do przygotowywania pokoi i łazienek dla nowych gości , polerowania sztućców i sporządzania potraw do bufetów śniadaniowych. Po pracy, w godzinach popołudniowych młodzież spędza aktywnie czas na poznawaniu zabytkowej części Lizbony . Zwiedzili takie miejsca jak: Zamek św. Jerzego, usytuowany na najwyższym wzgórzu Lizbony, Kościół św. Antoniego, stojący w miejscu, gdzie urodził się święty, Plac Handlowy z imponującym Łukiem Triumfalnym i pomnikiem króla Józefa I. Ponadto uczniowie mieli możliwość przejazdu zabytkowymi windami łączącymi różne poziomy miasta – Elevador de Santa Justa oraz Elevador da Bica. Wśród odwiedzonych przez uczniów ciekawych miejsc w Lizbonie znalazły się również Muzeum Archeologii w Klasztorze Karmelitów, którego gotyckie sklepienia runęły podczas trzęsienia ziemi. W odległej dzielnicy Belem zobaczyli Pomnik Odkrywców przedstawiający fragment statku gotowego w rejs oraz klasztor Hieronimitów, znajdujący się na liście zabytków UNESCO, uchodzący za jeden z piękniejszych w Europie.

Emilia Antończyk

erasmus.png

Publikacje zostały zrealizowane przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej.

Publikacje odzwierciedlają jedynie stanowisko jej autorów i Komisja Europejska oraz Narodowa Agencja Programu Erasmus+ nie ponoszą odpowiedzialności za ich zawartość merytoryczną.

PUBLIKACJA BEZPŁATNA