|
Aktualność
Tort z buraka szansą na sukces!
15 mar 2017, 21:06
Aleksandra Jankowska i Żaneta Kowalska pod okiem opiekunki pani Emilii Antończyk, przygotowując pracę konkursową pt.: „Ambrozja witalności”, znalazły się wśród 8 najlepszych drużyn z całego kraju. Swoje umiejętności będą prezentować 27 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach podczas corocznie odbywających się tam targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich „SweetTARGi”. Zadaniem na 1-ym etapie konkursu było przygotowanie i zaprezentowanie tortu o ciekawej recepturze – niskokalorycznego, o niskiej zawartości cukru, wykazującego walory zarówno zdrowotne, jak i artystyczne. Ola z Żanetą przygotowały tort czekoladowy z buraka – bez glutenu, bez laktozy, bez jaja kurzego. Eksperymentując z dostępnymi na rynku mąkami, zamiast pszennej ostatecznie postawiono w smaku na mąkę gryczaną i komosę ryżową (quinoa), która ponadto posiada cenne właściwości prozdrowotne. Tort zawiera także inne cenne składniki, jak chociażby nasiona chia (szałwii hiszpańskiej), zamiast cukru rafinowanego użyty został syrop z agawy, zamiast mleka krowiego – mleko ryżowe. Zobacz pokaz slajdów, aby poznać szczegółową recepturę, wartość odżywczą, a także fotorelację z wykonania tortu. Emilia Antończyk |
|