|
Celem projektu jest kształtowanie nawyku dbałości o zdrowie własne i innych ludzi. W ramach projektu młodzież osiągnie odpowiednią wiedzę, umiejętności, przekonania, postawy, motywację i kompetencje do działania w tym zakresie. Realizacja projektu będzie okazją do refleksji nad stylem życia i dbałością o własne zdrowie. Młodzież z obu szkół przygotowywać będzie zdrowe posiłki, jak dania jarskie, słodkości bez cukru, koktajle owocowo-warzywne oraz tradycyjne dania narodowe obu krajów. W wymianie młodzieżowej uczestniczy 11 uczniów ze szkoły z Polski i z Gruzji. Opiekunowie projektu: Emilia Antończyk Anna Labza Małgorzata Holona Joanna Kanak Anna Wodecka Małgorzata Lach
Materiały z konferencji promującej projekty unijne realizowane w Zespole Szkół Nr 2Do pobrania: Rozpoczęła się polsko - gruzińka wymiana młodzieżyW sobotę 6 października grupa uczniów naszej szkoły wraz z panią Anną Wodecką wyruszyła do Telavi w Gruzji w ramach Programu Erasmus+, sekcja Młodzież. Uczestnicy projektu tworzą grupę „Miłośników kultury gruzińskiej” i wraz z młodymi ludźmi z Telavi będą uczestniczyć w szeregu zajęć promujących kształtowanie nawyku dbałości o zdrowie własne i innych ludzi. Projekt realizowany przez uczniów naszej szkoły oraz młodzież z Vocational College Prestige w Telavi, zakłada poznanie nawyków żywieniowych młodzieży z krajów uczestniczących - Polski i Gruzji. Ponadto jest doskonałą okazją do zdobycia i wykorzystania wiedzy oraz umiejętności, mających na celu osobisty rozwój, podniesienie poziomu kompetencji kluczowych i doskonalenie umiejętności językowych. Polska grupa została serdecznie przyjęta przez gospodarzy z Gruzji. Pomimo zmęczenia podróżą odbyły się już pierwsze zajęcia integracyjne. Nie zabrakło również kontaktu z pyszną kuchnią gruzińską przy syto zastawionym stole. Czekamy na dalsze relacje z polsko – gruzińskiej wymiany młodzieży.Młodzież Korfantego w gruzińskiej szkoleWymiana młodzieży w ramach projektu „Zdrowe życie, lepsze życie” na półmetku! Głównym celem planowanych działań jest zaprezentowanie prostych metod na zdrowy tryb życia. Uczestnicy dzielą się wiedzą dotyczącą organizacji działań prozdrowotnych, sporządzania potraw dietetycznych oraz sposobów propagowania aktywności fizycznej. Wymiana jest również doskonałą okazją do pokonania bariery językowej. W pierwszych dniach pobytu młodzież z Polski poznała podstawowe słowa i wyrażenia w języku gruzińskim, a młodzież z Gruzji zapoznała się z podstawowymi zwrotami w języku polskim. Następnie odbyło się karaoke w języku polskim. Wspólna piesza leśna wędrówka poprawiła kondycję fizyczną i była okazją do integracji grupy. Młodzież miała okazję zwiedzić muzeum w Telavi, świątynię św. Jerzego, cerkiew Nekresi, a także pozostałości średniowiecznego miasta Gremi – dawnej stolicy Katechii. Następnie odbyło się zwiedzanie winnicy z degustacją win, pieczeniem tradycyjnego chleba, sporządzaniem szaszłyków oraz orzechów w soku winogronowym. Projekt zaspakaja także potrzebę dialogu międzykulturowego. Młodzi ludzie obecnie są skłonni do skrajnych poglądów, w tym nietolerancji, dlatego też projekt ma promować akceptację, szacunek dla inności oraz wyrozumiałość. Z tego względu nie bez znaczenia był wybrany kraj, odmienny religijnie i kulturowo jako partnera projektu. Emilia Antończyk Wymiana polsko - gruzińskaW sobotę 20 października podczas uroczystej kolacji w Domu Retro przywitaliśmy naszych przyjaciół z Gruzji, którzy podczas tygodniowego pobytu w Polsce poznawać będą naszą kulturę, kuchnię, nasze codzienne życie. Przygotowaliśmy dla naszych gości wiele ciekawych spotkań, warsztatów i wykładów podczas których propagować będziemy aktywność fizyczną, dzielić się wiedzą dotyczącą organizacji działań prozdrowotnych a wszystko to w ramach projektu „Zdrowe życie, lepsze życie”. Już w niedzielę wspólnie wybraliśmy się w Beskidy. Z samego rana wyruszyliśmy do Brennej na rajd górski. Po około 2 godzinnym marszu bardzo zmęczeni i zmarznięci znaleźliśmy się na wysokości 917 m.n.p.m i zdobyliśmy Błatnią. Na szczycie rozpaliliśmy grilla, przy dźwiękach gruzińskiej muzyki, śpiewie i tańcu przygotowaliśmy posiłek. Miła atmosfera, wspólne rozmowy, gorące danie i ciepło ogniska sprawiły, że z nowymi siłami wyruszyliśmy w drogę powrotną. Niestety pogoda nie była dla nas łaskawa, duże zamglenie uniemożliwiło podziwianie widoków i złotej polskiej jesieni w górach. Anna Labza Kolejne działania projektoweUczestnicy projektu wymiany polsko-gruzińskiej, przygotowując dietetyczne potrawy, a także uczestnicząc w kolejnych zajęciach sportowych promują zdrowy styl życia. Na warsztatach kulinarnych „Kuchnia wegetariańska” z panią Oliwią Płaczek z Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach uczestnicy przygotowali paprykę faszerowaną ryżem i soczewicą oraz koktajl z selera i jabłek. Po warsztatach młodzież wzięła udział w quizie kulinarnym, a także grach i zabawach integracyjnych. Ogromną atrakcją była wizyta na jastrzębskich obiektach sportowych MOSiR, gdzie uczestnicy zostali oprowadzeni po hali widowiskowo-sportowej, a następnie mogli skorzystać z lodowiska, niektórzy po raz pierwszy w życiu. Emilia Antończyk Wyjazd do KrakowaW ramach projektu "Zdrowe życie, lepsze życie" młodzież wymiany polsko-gruzińskiej wyjechała do Krakowa, aby zapoznać się z kulturą naszego kraju. Zaczęliśmy zwiedzanie od Wzgórza Wawelskiego, z królewskim zamkiem, który był siedzibą władców polskich. Najważniejszymi obiektami na tym wzgórzu, które mogliśmy podziwiać to Katedra Św. Wacława i Stanisława (pierwszy kościół romański w tym miejscu stanął już w XI wieku, wtedy też powstał pałac Kazimierza Odnowiciela, a Wawel stał się główną stolicą państwa). Zobaczyliśmy również Smoczą Jamę, która jest popularną atrakcją na Wawelu. Jest to jurajska jaskinia, w której niegdyś ponoć mieszkał legendarny smok wawelski. Dalej przeszliśmy się ulicą Grodzką, jedną z ważniejszych ulic w Krakowie, część Traktu Królewskiego, prowadząca z Rynku na Wawel, przy niej stoją dwie wspaniałe budowle sakralne - Kościół Św. Andrzeja oraz Kościół Św. Apostołów Piotra i Pawła. Z tego miejsca udaliśmy się pod Okno Papieskie, na ul. Franciszkańskiej - słynne już okno w Pałacu Biskupim w Krakowie, gdzie zawsze pojawiał się Papież Jan Paweł II na nieformalnych rozmowach z młodzieżą podczas swych pielgrzymek do Polski, obecnie w oknie tym widnieje wizerunek Papieża Polaka. Nasza dalsza wędrówka podążyła w kierunku Rynku Głównego jednego z największych i najpiękniejszych Rynków w Europie, z Sukiennicami w miejscu centralnym, Kościołem Mariackim i zabytkowymi kamienicami. Rynek został wytyczony w XIII wieku i od tego czasu pozostaje centralnym punktem miasta, bijącym sercem Krakowa. Po tak wspaniałej wyprawie obfitującej w wiele atrakcji dla naszej młodzieży oraz młodzieży z Gruzji z nutką nostalgii udaliśmy się w drogę powrotną do Jastrzębia-Zdroju. Joanna Kanak Kolejny dzień Projektu Erasmus+ MłodzieżPodczas wykładu z panem Piotrem Pobłockim z Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach zostali zapoznani z zasadami prawidłowego odżywiania oraz rolą aktywności fizycznej w diecie. Podczas zajęć praktycznych przeprowadzonych przez nauczycieli ZS Nr 2 – panią Emilię Antończyk i Małgorzatę Holonę – szkolnych koordynatorów Programu promującego zdrowie w szkole, uczestnicy wymiany przygotowali burgery z tofu, smoothie z jarmużu i bananów, a także torcik z awokado i bakalii. Młodzież wymiany polsko-gruzińskie miała również okazję odwiedzenia ZS nr 6, zapoznając się z oferowanymi kierunkami kształcenia, a także odbyła wizytę w Urzędzie Miasta. Zwieńczeniem dnia było wręczenie uczestnikom certyfikatów potwierdzających udział w projekcie, a także upominków dla grupy gruzińskiej. Emilia Antończyk Uczniowie Korfantego i Sobieskiego razem w kuchni!Uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Króla Jana III Sobieskiego przygotowali wspólnie z uczniami naszej szkoły potrawy kuchni gruzińskiej. Warsztat kulinarny odbył się w ramach upowszechniania rezultatów projektu „Zdrowe życie, lepsze życie”. Uczestnicy projektu wymiany młodzieży z Gruzją, razem z koleżankami i kolegami z klasy IV d T pomagali goszczącym u nas uczniom z wykonać potrawy kuchni gruzińskiej. Zajęcia odbyły się w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Nr 2 pod okiem nauczyciela przedmiotów gastronomicznych, pani Emilii Antończyk. Zostały wspólnie przygotowane dwie tradycyjne potrawy gruzińskie: ciasto herbaciane oraz chinkali, czyli pierożki w kształcie sakiewki wypełnione bulionem i farszem mięsnym. Obie potrawy, pomimo różnych stopni trudności wyszły bardzo dobrze, czego najlepszym dowodem były puste talerze, które pozostały po wspólnym posiłku. Projekt „Zdrowe życie, lepsze życie” jest realizowany w ramach programu Erasmus+ Wymiany Młodzieży. Jego głównym celem jest promowanie zdrowego stylu życia – aktywności fizycznej i zasad zdrowego odżywiania. Projekt zakłada także poznanie kultury gruzińskiej, a zwłaszcza tradycyjnych, narodowych potraw. Emilia Antończyk Publikacje zostały zrealizowane przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej. Publikacje odzwierciedlają jedynie stanowisko jej autorów i Komisja Europejska oraz Narodowa Agencja Programu Erasmus+ nie ponoszą odpowiedzialności za ich zawartość merytoryczną. PUBLIKACJA BEZPŁATNA |
|